O percheziţie a Securităţii comuniste la Sighet

vineri, ianuarie 10, 2020 12:41

Crimele socialistilorLa 3 noiembrie 1966, un “anchetator penal de Securitate” de la Securitatea Sighet emite ordonanţa de percheziţie nr. 46. Pe 4 noiembrie 1966, la domiciliul lui Ivanciuc Cornel din Sighet se prezintă maiorul Matiu Pavel şi căpitanul Elecheş Ştefan, care “găsesc şi ridică următoarele 23 de caiete de cântări, caiete cu poezii creştine, caiete de muzică cu cântece religioase şi revistele “Farul Mântuirii”, “Farul Creştin”, “Prietenul”, “Îndrumătorul Creştin Baptist”, apoi cărţi şi broşuri religioase şi o carte de muzică în limba maghiară”.

Laborioasă activitatea celor care garantau securitatea Republicii Socialiste România în faţa duşmanului imperialist!

Aceasta a fost prima dintre cele trei percheziţii la care a fost supus Ivanciuc Cornel, membru al bisericii baptiste din Sighet, cetăţean român supus mai multor anchete penale, bănuit de “trafic de material religios şi propagandă religioasă”.

Asta cu toate că, începând din 1948 şi până în 1989, în toate guvernările comuniste şi sub ambele Constituţii, religia baptistă a fost recunoscută de lege.

Când la ultima percheziţie, cea din 1977, Ivanciuc a ripostat în faţă securistului Grijac: “Ceea ce fac este garantat de Constituţie”, numitul ofiţer i-a ripostat brutal: “Îţi dau cu Constituţia în cap!”.

Ofiţerul Grijac trăieşte şi azi în Sighet (trăia în 2004, anul apariţiei materialului – n.m.), bine mersi şi pensionar al statului român. Ivanciuc Cornel a decedat în 1991… (Gazeta de Maramureş)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu