Patimile lui Dumitraki, trădătorul din Fanar

vineri, decembrie 21, 2018 19:09
Posted in category Istorie

Razboiul ruso turcRăzboiul ruso-turc a continuat pe teritoriul românesc fără nicio mustrare de conştiinţă. Rând pe rând, cele două beligerante au distrus teritoriile inamice, pârjolindu-şi reciproc judeţele româneşti aflate dedesubtul trupelor.

Franţa s-a amestecat şi ea în conflagraţie printr-o suită de intrigi, obţinând câteva armistiţii şi păci avantajoase fără să tragă un foc de pistol.

În fine, după pierderea Basarabiei – luată cu japca de ruşi – prin pacea de la Bucureşti, se poate spune că toată lumea a câştigat câte ceva de pe urma principatelor: ruşii şi turcii pământ, francezii timp şi noi experienţă.

A existat totuşi şi un perdant: Dumitraki Moruzi, interpretul delegaţiei turceşti de pace la tratativele cu ruşii. Dumitraki era născut în atmosfera palpitantă a Fanarului şi a cunoscut frumuseţile trădării încă de mic. De aceea, sperăm că nu miră pe nimeni faptul că el era omul ruşilor. Poziţia lui naturală în dublu rol de spion şi trădător i-a încărcat imaginaţia cu toate viziunile abundenţei. Ruşii ştiau să promită şi, când o făceau, nu se încurcau cu jumătăţi de portofel. Aşa se explică moşia de 100.000 lei din Basarabia şi mai ales inelul de briliante de 15.000 de piaştri, ambele găsite în reveriile imprudente ale diplomatului. Schema de înavuţire era simplă: la discuţiile turco-ruse, Dumitraki una auzea în ruseşte şi alta îi traducea turcului în greceşte. Viceversa, dacă turcul cerea lămuriri, poliglotul îl lămurea imediat, pe linia intereselor ruseşti.

Din păcate pentru Dumitraki, printre turci s-a găsit şi un vorbitor de rusă, care l-a informat pe vizir. Vizirul l-a invitat pe fariseu la o cafea şi a abordat problema lateral, pe direcţia de secţionare a gâtului. Decapitarea lui Dumitraki a fost doar prima dintr-o serie de trei opere dedicate combaterii corupţiei. Fratele său, Panaiotaki, marele dragoman al Porţii Otomane, traversează şi el acelaşi experiment, iar cel de-al treilea frăţior, Alexandru, fost domn al Moldovei şi Ţării Româneşti, scapă cu un stagiu la galere. (“Academia Caţavencu”, nr. 558/2002)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Patimile lui Dumitraki, trădătorul din Fanar”

  1. Cronica unei morţi anunţate încă de la început | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 7th, 2019 at 12:01

    […] Patimile lui Dumitraki, trădătorul din Fanar […]

Adauga un comentariu