Războiul ruso-turc, faza pe Polonia
vineri, august 31, 2018 14:18În 1771, războiul ruso-turc desfăşurat în ţările române atinge faza europeană. Armata turcă, formată din albanezi, munteni şi tătari, e zdrobită de armata rusă, formată la rândul ei din uzbeci, cazaci şi hoholi. Când ruşii iau Giurgiul, Emanuel Giani Ruset, domnul Munteniei, se retrage în locul din care venise, adică în Oltenia. Când ruşii iau şi Oltenia, Giani o taie în Ardeal, iar de acolo, sub protecţia vizirului, se strecoară afară din istorie pe la Vidin.
Per ansamblu, strategic vorbind, trupele ţarinei cam dau de pământ cu aliotmanul sultanului otoman, situaţie care e subliniată mai ales de victoria navală de la Ceşme, unde corăbiile muscăleşti scufundă crema barcazelor otomane.
Această situaţie pune pe gânduri Austria, care se oferă să medieze conflictul ruso-turc, cerând în schimb Oltenia şi 20.000 de pungi. Prusia nu stă nici ea cu mâinile-n sân şi, în schimbul serviciilor ei de împăciuire, primeşte ceva pământ polonez. Ideea îi surâde chiar şi ţarinei, care, ca să renunţe la pretenţiile teritoriale împotriva Porţii Otomane, se serveşte şi dumneaei, la sugestia Austriei, cu o parte din Polonia.
Astfel, în această primă fază, războiul ruso-turc dovedeşte încă o dată că-şi merită numele pe deplin, deoarece aduce beneficii nemţilor şi pagube polonezilor.
Cât despre românii, tătarii, albanezii şi ucrainienii care au luptat în războiul ruso-turc, ei a vrut să-şi păstreze anonimatul. (“Academia Caţavencu”, nr. 525/2001)
Citeste si articolele:
Rafinaţii pretextelor de război | A șaptea dimensiune says:
decembrie 11th, 2018 at 21:16
[…] Războiul ruso-turc, faza pe Polonia […]
Război şi pară | A șaptea dimensiune says:
decembrie 13th, 2018 at 14:11
[…] Războiul ruso-turc, faza pe Polonia […]
Moldova vecinului | A șaptea dimensiune says:
aprilie 30th, 2019 at 12:42
[…] Războiul ruso-turc, faza pe Polonia […]