Planeta maimuţelor noastre

vineri, august 24, 2018 15:49
Posted in category Educatie

Planet of the Apes – Planeta maimuţelorSurprinzător, dar Planet of the Apes – Planeta maimuţelor (2001) e un film despre maimuţe. Deşi tot filmul aştepţi cheia parabolei, o aştepţi degeaba. Pelicula se încheie banal şi monoton ca o poveste oarecare cu gorile şi urangutani, incapabilă măcar să se califice pentru Discovery.

Spre deosebire de suratele lor reale care se mişcă natural pe Animal Planet, antropoidele de la Hollywood nu pot uita că sunt vedete. Ele ţopăie cu mare ifos pe craca prea strâmtă a personajului animal, adăugând caracterului patruped temperamentele bipdedului.

Practic, timp de două ceasuri, nu vezi decât maimuţe proaste, violente, parşive, lacome şi, evident, ridicole, vânând pe eroii umani pozitivi, frumoşi şi deştepţi. Scenariul are lipsa de imaginaţie de a lăsa lucrurile să continue în acelaşi registru până la final, astfel încât, cu puţin înainte de generic, te trezeşti urând în bloc ramura Primate.

Altfel, efectele speciale şi scenele de luptă sunt la standardele industriei. Ba chiar, din exces de profesionalism, machiajul impecabil te împiedică în mod categoric să descoperi sub figura desăvârşită de cimpanzeu chipul starului anunţat cu pompă pe afiş.

De emoţii însă nu poţi scăpa căci, dusă la perfecţiune, tehnologia imaginii te copleşeşte. Când ieşi din sală răsufli uşurat: Pământul nu e, totuşi, condus de maimuţe. Când însă deschizi televizorul şi te uiţi la politicienii de la noi, îţi zici că poate Pământul nu, dar pământurile noastre sigura da. (“Academia Caţavencu”, nr. 519/2001)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Planeta maimuţelor noastre”

  1. K-PAX, un dramă SF greu de uitat | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 29th, 2019 at 20:10

    […] Planeta maimuţelor noastre […]

Adauga un comentariu