DEUTSCHE WELLE: Antena 3 a atins apogeul manipulării

duminică, ianuarie 20, 2013 23:17
Posted in category Mass-media

Antena 3În 2012, trustul de presă al lui Voiculescu, şi în special Antena 3, a atins apogeul manipulării pe care servanţii mogulului o practică de mai mulţi ani la modul cel mai periculos, scrie ediția de limbă română a Deutsche Welle.

De o agresivitate tot mai vădită, realizatorii de emisiuni şi invitaţii lor permanenţi – pe unii dintre ei îi regăsim acum în demnităţi publice ale actualei formule de putere a USL – nu au încetat să sucească minţile oamenilor, şi din păcate nu doar pe ale celor neinstruiţi. Lipsa de discernămînt a pus stăpînire pe o parte însemnată, oricum majoritară a românilor, printr-o strategie de intoxicare zilnică şi violentă a anteniştilor.

M-am întrebat de mai multe ori dacă cei care fac parte din „echipa de şoc” de la Antena 3 au crezut o singură clipă că slujesc meseria de jurnalist sau sînt conştienţi că nu sînt decît nişte mercenari în solda patronului care dictează totul. Mi-am răspuns de fiecare dată că nu sînt decît nişte bieţi mercenari, şi că dacă în România am avea o presă responsabilă genul acesta de mercenari ar trebui să dispară.

Am convingerea că Dan Voiculescu are la dispoziţie o echipă bine antrenată de specialişti în tehnicile manipulării, realizatorii de emisiuni nefiind decît simpli executanţi. Altfel, Antenele nu ar fi reuşit performanţa de a semăna atîta ură împotriva preşedintelui Băsescu şi a PDL, de a produce atîtea mistificări şi intoxicări care atît la referendumul pentru demiterea preşedintelui, cît şi la alegerile parlamentare din 9 decembrie au funcţionat ca literă de lege pentru electoratul USL-ist şi chiar şi pentru acela PP-DD-ist.

Mistificări de genul: „Băsescu îşi urăşte poporul şi este un vînzător de ţară” sau „Monica Macovei şi-a trimis procurorii să-i ancheteze pe cei care au votat la referendum şi i-au pus să jure pe Biblie în Biserică” nu mai pot fi scoase din minţile oamenilor. Le-am auzit rostite nu doar de oameni simpli, ci şi de oameni cu studii, cu potenţial intelectual, dar care refuză să facă un simplu exerciţiu de gîndire pentru a avea singuri răspunsul că, de pildă, europarlamentarul Monica Macovei nu are nici o competenţă să direcţioneze în vreun fel activitatea procurorilor.

Tribuna publică a liderilor USL a fost încă de la constituirea acestei alianţe politice Antena 3. În ultima perioadă, Crin Antonescu nu a ratat nici o săptămînă fără să se prezinte la datorie, la postul respectiv. La rîndul său, deşi atacat făţiş în perioada formării guvernului de trupa de şoc de la Antena 3, primul ministru Victor Ponta s-a prezentat şi el la datorie, la televiziunea lui Voiculescu, în chiar seara depunerii jurămîntului de către cabinetul său. Realizatorul emisiunii nu a pierdut ocazia să puncteze că fără susţinerea Antenei 3 USL nu ar fi obţinut o victorie atît de categorică la alegerile parlamentare. Victor Ponta a mulţumit şi a apreciat profesionalismul anteniştilor.

Aflată deja în criză materială şi morală de mai mulţi ani, marea parte a presei din România este aservită puterii politice, inclusiv televiziunea publică. Mă tem că în viitorul apropiat puţine organisme de presă independente vor mai putea face faţă presiunilor de ordin financiar. S-ar putea să asistăm la o reeditare a situaţiei presei din perioada guvernării Năstase, cînd datorită contractelor generoase de publicitate oferite de companiile de stat, presa devenise în cea mai mare parte obedientă faţă de putere.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “DEUTSCHE WELLE: Antena 3 a atins apogeul manipulării”

 1. Cum ne-o trag ciobanii și țiganii din România | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 28th, 2014 at 18:23

  […] DEUTSCHE WELLE: Antena 3 a atins apogeul manipulării […]

 2. Antena 3 și Vocea Rusiei fac un nou front comun: linșează SRI | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 13:33

  […] DEUTSCHE WELLE: Antena 3 a atins apogeul manipulării […]

 3. Antenele securistului Voiculescu țiganizează România | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 13:34

  […] DEUTSCHE WELLE: Antena 3 a atins apogeul manipulării […]

 4. Raport OSCE despre alegerile din 2012: Trustul Intact, instrument de manipulare politică | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 13:38

  […] DEUTSCHE WELLE: Antena 3 a atins apogeul manipulării […]

 5. Rubrici cretine și cititori pe măsură (III) | A șaptea dimensiune says:

  octombrie 26th, 2016 at 20:11

  […] DEUTSCHE WELLE: Antena 3 a atins apogeul manipulării […]

 6. ActiveWatch: Antena 3 își dezinformează cu bună știință publicul | A șaptea dimensiune says:

  octombrie 26th, 2016 at 20:40

  […] DEUTSCHE WELLE: Antena 3 a atins apogeul manipulării […]

Adauga un comentariu