Rechinii tranziţiei din România (I)
vineri, septembrie 18, 2009 12:45Avutul public din România s-a împărţit după cele mai bizare criterii. O regulă foarte des întâlnită a fost aceea a cedării pe nimic a unor bunuri imobile (locuinţe, terenuri) de către societăţile de stat unor privaţi cu care demnitarii statului erau în cârdăşie.
Unul din primele tunuri date economiei româneşti, imediat după ’89, a fost achiziţionarea celui mai ţanţoş hotel din Mamaia, aflat în proprietatea CFR, de către fraţii Păunescu (actualii patroni ai postului de televiziune B1 TV).
Povestea este simplă. Respectivul hotel (“Rex” pe numele său actual) a devenit la un moment dat subiectul unui litigiu. Şi ca în bancurile proaste cu miliţieni, CFR-ul, proprietarul hotelului, a reuşit să piardă procesul “uitând” să plătească taxa de timbru. Astfel, stimabilii fraţi Păunescu au devenit proprietarii hotelului, fără să plătească nimic (l-au primit efectiv cadou).
Ulterior, în 2006, Păuneştii vând hotelul respectiv cu 10 milioane de euro. Cei vinovaţi de pierderea hotelului n-au fost deranjaţi niciodată de autorităţi. Dacă într-o ţară normală, Nicolae Ionescu, director general pe atunci, şi domnul Cuzino, directorul departamentului juridic, ar fi luat ani grei de puşcărie pentru asemenea faptă penală, în România nu i-a întrebat nimeni de sănătate. Oricum, B1 TV difuzează mereu filme româneşti, din care se înţelege că, dacă fraierii de români nu munceau pe rupte în dictatura comunistă, nu ar mai fi avut ce fura fraţii Păunescu după 1989.
Citeste si articolele:
Prostănac 000 – un film horror pentru România | A șaptea dimensiune says:
martie 12th, 2016 at 11:32
[…] Rechinii tranziţiei din România (I) […]
Sorin Ovidiu Vîntu vrea respect | A șaptea dimensiune says:
noiembrie 23rd, 2016 at 13:20
[…] Rechinii tranziţiei din România (I) […]