Revoluţia AI permite oamenilor de ştiinţă să citească sulurile romane, îngropate de Muntele Vezuviu

duminică, februarie 11, 2024 9:22
Posted in category Istorie, IT

Sul roman carbonizatÎn urmă cu aproximativ 2000 de ani, erupţia vulcanică a Muntelui Vezuviu a carbonizat suluri romane, în care sunt descrise realităţile acelei perioade istorice. 20 de ani s-a încercat descifrarea conţinutului sulurilor Herculaneum, fără prea mare succes. Însă, revoluţia AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) pare să aducă lumină în această enigmă istorică.

Aşadar, după o erupție vulcanică istorică, două milenii și un efort internațional de a folosi inteligența artificială pentru a citi un set de suluri antice misterioase, cercetătorii știu ce avea în minte cel puțin un filozof epicurian roman: mâncarea. Acesta pare a fi rezultatul „Provocării Vezuvius” (Vesuvius Challenge), un concurs lansat în martie 2023 de Brent Seales, cercetător la Universitatea Kentucky, Nat Friedman, fostul CEO GitHub, şi Daniel Gross, antreprenor şi investitor.

Cu sprijinul Silicon Valley, organizatorii au acordat premii în bani pentru progresul în căutarea citirii scrisului îngropat și carbonizat de erupția Muntelui Vezuviu. Premiul cel mare înseamnă 700.000 de dolari care vor fi împărţiţi de membrii echipei câştigătoare: Youssef Nader, Luke Farritor și Julian Schilliger, toţi studenţi. Ei au trimis 15 coloane de text cuprinse în sulurile Herculaneum, în care se vorbeşte despre alimente, abundenţa sau lipsa lor, şi gusturile alimentare ale oamenilor acelei perioade.

Vezuvius Challenge marchează un moment esențial în încercarea de a descoperi tainele pergamentelor. Este, de asemenea, un moment important pentru Seales, cercetătorul de la Universitatea din Kentucky. El a încercat să realizeze acest lucru în ultimele două decenii.

„Este uimitor să simțim acest tip de putere răscumpărătoare pe care o putem deține acum datorită inteligenței artificiale, tomografiei și calculelor”, a spus Seales într-un interviu înainte de anunțarea marelui premiu.

Michael McOsker, un cercetător care a studiat sulurile, estimează că toate aceste eforturi ar putea duce la aproximativ 200 de cărți noi. Colecția de suluri este singura bibliotecă supraviețuitoare din antichitate. „Avem probabil mai puțin de 1% din… toată literatura care a fost scrisă”, a spus el. „Orice câștig în cunoștințele noastre este important”.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu