Despre flagelare, crucificare, spânzurare şi ostracizare, mai pe înţelesul copiilor

joi, mai 7, 2020 7:47
Posted in category Istorie

FlagelareCei care au văzut Patimile lui Hristos şi au mai avut şi tupeul să acuze filmul de sado-maso păcătuiesc la unison şi demonstrează că habar n-au cum era regizată o biciuire sau răstignire romană.

Păi, tată, te lua legionarul în primire cu toată trusa lui de scule de flagetat, din care nu lipseau nuielele, vergelele sau biciul din fâşii de piele de bou, prevăzut la capete cu bile de plumb sau bucăţi de oase tăioase, numit flagum.

După ce erau frăgezit ca lumea şi pierdeai cam un kil de carne de pe tine, dispărută prin smulgere sau dezlipire, puteai s-o sfârşeşti răstignit. Adică erau cusut de transversala crucii, numită patibulum.

Dacă aveai norocul s-o mierleşti la timp, erai scutit de zdrobirea oaselor picioarelor cu parii, aşa cum au păţit cei doi tâlhari biblici.

Mai târziu, prin Evul Mediu, spânzurătoarea a fost alintată cu supranumele de patibulum. Din acest motiv, despre cei care merită spânzuraţi se zice că au mecle patibulare.

Azi zicem ostracizare, fără să avem habar ce supliciu cumplit presupunea ostracizarea în Grecia veche. Acţiunea de a ostraciza vine de la cuvântul ostraka, adică strachină. Adică, o să mă întrebaţi, ce are sula cu prefectura? Are, tată. Se lua o strachină care se spărgea, iar pe unul dintre cioburi era scrisă legea încălcată de condamnat. Ciob cu care i se cresta carnea de pe spate, până îi dădea sângele.

Ulterior, ostracizării propriu-zise i-a luat locul exilul, care era mult mai puţin dureros.

În ziua de azi, a ostraciza a ajuns să însemne înlăturarea sau excluderea unei persoane din viaţa publică, Faceţi acum un calcul elementar şi spuneţi-mi cam câte persoane publice, cu moacele patibulare, ar cam trebui flagelate la propriu, ostracizate la propriu şi, de ce nu, cricificate, într-un final apoteotic. (“Academia Caţavencu”, nr. 647/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu