Românul s-a născut poet şi moare şpăgar (XVI)

sâmbătă, noiembrie 26, 2022 7:36
Posted in category Mass-media

Ruleta ruseasca versus ruleta romaneascaCând românii vor renunţa la şpăguţă, o vor duce mai bine. Cum (nu)renunţau românii la şpăguţă în 2004, vedem mai jos.

Când nu iei şpaga pe ulei

Am ajuns la concluzia că românii habar n-au să dea şpagă. Nu au fineţea şpăgii, ca să zic aşa. Spre exemplu, am un prieten funcţionar public căruia i s-a oferit mită. Ultima oară, la el a venit un mare producător de ulei. Acesta a scos discret din diplomat o sticlă de ulei şi i-a pus-o pe masă. Exact ce vă spuneam. Unde este fineţea acestui gest? Cum să-i pui unui om, pe birou, în văzul colegilor, un sticlă unsuroasă de un litru, valorând exact 50.000 de lei (vechi – n.m.)? Mi se pare că unii oameni, pur şi simplu, nu merită să dea şpagă.

Cine atacă se acuză

Trebuie să vă mărturisim că, dintr-o cercetare de piaţă făcută la întâmplare, ne-am convins că într-un fel era citită această rubrică în urmă cu trei ani (în 2001 – n.m.) şi alfel e privită acum.

Spre exemplu, cu ani în urmă, după ce am publicat un articol în care povesteam de şpăgile pe care studenţii foarte săraci de la Facultatea de Aeronave, Universitatea Politehinică Bucureşti, trebuie să le dea ca să-şi primească bursele sociale, Ministerul Învăţământului s-a dus în picaj peste decanat şi a catapultat două bobârnace în ţeasta şpăgarilor.

Acum (în 2004 – n.m.), după ce am scris în urmă cu două săptămâni că un prodecan (atenţie, n-am spus de la ce facultate din Politehnică) scoate în jur de 4.000 de dolari în sezonul cazărilor în cămine, s-a declanşat iar un raid la Facultatea de Aeronave. De data aceasta, atacul a pornit taman de la prodecan şi i-a ţintit pe sudenţii care îşi iau copilot de cameră pe iubitele lor, studente la aceeaşi facultate.

A fost oare un contraatac întârziat, ca răspuns la răbufnirea ministerului din urmă cu trei ani?! Sau, mai degrabă, s-a simţit omul vizat, identificându-se cu cifrele pe care le-am dat noi!? Deci, oricum ar fi, am avut dreptate. („Academia Caţavencu”, nr. 674/2004)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu