Singurul loc din lume unde există o biserică a porcului

vineri, august 9, 2024 8:30
Posted in category Mass-media

Putinista Diana Şoşoacă, trădătoarea RomânieiDipşa, comuna Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud. Numele săsesc al satului, atestat documentar la 1322, este Dürrbach. Pe jumătate părăsit şi pe cealaltă adormit într-o rână, locul este dominat de turla unei biserici luterane fortificate, în stil gotic saxon. Numele generic pentru acest tip de monument este kirchenburg.

Memoria sătenilor din Dipşa a reţinut că locul pe care s-a construit biserica a fost ales de un porc. Lucrurile se petreceau la începutul secolului al XV-lea. Porcarul satului se preumbla încoace şi-ncolo cu dobitoacele pe imaşul satului. Râtul unuia s-a încordat într-un obiect greu, astrucat pe jumătate în ţărână, care se încăpăţâna să iasă la iveală. Omul s-a apropiat curios şi a văzut că porcul râma o oală de fier, doldora de galbeni.

Sătenii au hotărât să înalţe o biserică, cu galbenii găsiţi de o vietate necurată şi blestemată. În amintirea porcului, clericii luterani au hotărât să facă ceea ce n-a îndrăznit să gândească nicio minte de creştin: să imortalizeze capul de piatră al animalului pe zidul bisericii. Aşa se face că lăcaşul luteran din Dipşa are încastrat un cap de porc pe zid, în dreapta portalului, şi că a fost supranumit, până în ziua de azi, „Biserica Porcului”.

Minunea nu este consemnată nici măcar în ghidurile germane, dar capul sfidează canoanele de aproape 600 de ani. În preajmă, se mai găseşte o biserică luterană interesantă la Aracalia, numită Kallesdorf de către saşi. Altarul ei este fisurat de sus până jos şi porumbeii şi-au făcut cuiburile în tuburile orgii.

Prigoana comuniştilor i-a alungat pe saşi din Transilvania şi autorităţile comuniste i-au vândut, ca pe vite, Germaniei Federale. Dacă, în 1966, comunitatea luterană din Dipşa număra 981 de membri, în ultima zi a anului 1995 mai avea doar unul singur. („Academia Caţavencu”, nr. 691/2005)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu