Sistemul de operare Raspberry Pi este acum disponibil pe 64 de biți

sâmbătă, februarie 5, 2022 6:12
Posted in category IT

Raspberry Pi OS
După un an de testare beta, o versiune stabilă a versiunii pe 64 de biți a sistemului de operare Raspberry Pi este în sfârșit disponibilă. Acest sistem de operare mult așteptat crește compatibilitatea software-ului pentru aplicațiile cu sursă închisă, care sunt adesea exclusive pentru ARM64. În plus, sistemul de operare Pi pe 64 de biți ar trebui să îmbunătățească performanța de referință (nu neapărat performanța în lumea reală) datorită setului său de instrucțiuni îmbunătățit.

Majoritatea SoC-urilor Raspberry Pi lansate din 2016 au procesoare pe 64 de biți, care le permit să ruleze sisteme de operare pe 64 de biți precum Windows sau noul sistem de operare Pi. Pentru referință, sistemul de operare Pi pe 64 de biți funcționează pe Pi 3, Pi 4, Pi Zero 2 și toate variantele de pe aceste terminale (cum ar fi Pi 400).

Din păcate, Fundația Pi încă lucrează la versiunea „desktop cu aplicații recomandate” (desktop with recommended apps) a sistemului de operare Pi pe 64 de biți. Dacă doriți să faceți upgrade astăzi, va trebui să instalați versiunea „Lite” a sistemului de operare Pi și să instalați manual aplicații importante. (De asemenea, ar trebui să rețineţi că noul sistem de operare Pi se bazează pe Debian 11 „Bullseye”, mai degrabă decât pe moștenirea Debian 10 „Buster.”)

Și pentru a fi clar, Fundația Raspberry Pi spune că va continua să accepte sistemul de operare Raspberry Pi pe 32 de biți, deoarece hardware-ul mai vechi, precum Pi 2, nu are hardware-ul necesar pentru aplicațiile pe 64 de biți.

Puteți instala sistemul de operare Pi pe 64 de biți din pagina de software a Fundației Pi. (Dacă intenționați să utilizați platforme precum Netflix sau Disney+ cu noul sistem de operare Pi, vă recomandăm să urmați instrucțiunile Chromium din partea de jos a paginii de anunț a Fundației Pi.)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu