Un catalog al josniciilor
joi, decembrie 26, 2019 18:40Primo Levi, Mai este oare acesta un om?
Am mai citit pagini despre lagărele de exterminare naziste şi, desigur, am fost revoltat de grozăviile de acolo.
Am citit şi memorii din puşcăriile comuniste, şi povestiri despre deportările din Rusia şi Bărăgan.
În toate lecturile mele din literatura concentraţionară am întâlnit, într-un grad mai mic sau mai mare, o constantă a suferinţei asumate şi o percepţie a tragediilor din jur ca dramă pur personală, în spatele căreia se găsea şi un registru al autocompătimirii. Probabil că nu se poate scrie altfel despre orori.
Cu toate acestea, cartea lui Primo Levi, un fel de roman non-fiction, contrazice constatarea mea de mai sus. Povestea trecerii sale prin lagărul nazist are cel puţin două fundaluri: unul al lucidităţii aproape feroce, altul al consideraţiilor etice şi filozofice.
Suferinţele autorului şi ale celor din jurul său sunt, parcă, adunate într-un insectar de care se apropie, eliberat de sentimente, autorul-analist care încearcă să le catalogheze cât mai exact cu putinţă. S-ar putea ca această trăsătură să o datorăm profesiunii “civile” a autorului, aceea de chimist, de om de ştiinţă.
Vreau să spun că, deşi pare ciudat, o astfel de carte, care ar trebui să se adreseze cel mai mult sensibilităţii cititorului, e, mai degrabă, un tratat de suferinţă, un tratat ştiinţific asupra unui cod etic al suferinţei pe care-l citeşti cu mintea.
Josnicia umană, trădarea, ura, cruzimea, bestialitatea, animalitatea, dar şi solitaritatea neaşteptată, compătimirea, puritatea sufletească sunt puse, parcă, într-un tabel al elementelor.
Şi pentru că am spus că autorul e un om de ştiinţă, trebuie să adaug că, în acest roman, el mai inventariază o ştiinţă: aceea a supravieţuirii la limită. O ştiinţă pe care a contrazis-o într-un gest final, după ce a cunoscut gloria literară în Italia postbelică: sinuciderea. (Ioan T. Morar, “Academia Caţavencu”, nr. 636/2004)
Citeste si articolele: