Viper, primul rover lunar al NASA, va căuta apă (gheaţă) pe Lună

joi, septembrie 9, 2021 8:25

Rover lunar, Viper
Supraviețuirea pe perioade lungi pe Lună este practic imposibilă. Nu doar pentru că îi lipsește o atmosferă și diferenţele de temperatură sunt foarte mari, ci pentru că nu avem nicio idee unde să găsim apă pe suprafața Lunii. Soluția? NASA va trimite pe Lună primul său rover lunar, Viper, pentru a ajuta la găsirea unei surse de apă.

Rover-ul Viper își va începe misiune lunară de 100 de zile la sfârșitul anului 2023. Scopul său este de a căuta prin Polul Sud al Lunii regiuni în care gheața se află la suprafața Lunii.

Astronomii spun că există mii de regiuni cu gheaţă la polii Lunii. Misiunile anterioare, precum Lunar Prospector au dovedit acest lucru. Problema este că nu se ştie cum sunt distribuite aceste molecule de apă înghețată sau cele mai bune modalități de a le extrage.

Viper va utiliza un Neutron Spectrometer System (NSS) pentru a scana solul la adâncimi de până la trei metri. Dacă găsește hidrogen, atunci va folosi un burghiu TRIDENT lung de un metru pentru a extrage și examina probele de sol. În plus, rover-ul VIPER monitorizează orice praf pe care îl aruncă în „aer”, căutând hidrogen rătăcit și alte molecule care ar putea indica o sursă mare de apă înghețată.

După ce VIPER își finalizează misiunea de 100 de zile, NASA ar trebui să aibă o idee mult mai bună despre modul în care apa este distribuită pe Lună. Dar rover-ul, probabil, nu va putea vedea roadele muncii sale. Odată ce misiunea sa se va termina, Polul Sud se va scufunda în întuneric total, pe o perioadă între 6 şi 9 luni, aşa încât alimentarea rover-ului cu energie solară este imposibilă. Oamenii de știință NASA încă dezbat dacă să lase rover-ul pe un deal (unde ar putea obține puțină lumină solară și să supraviețuiască) sau pur și simplu să-l conducă într-un crater și să vadă dacă se întâmplă să găsească apă acolo.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu