Cum s-au îmbogăţit mafioţii din PSD din banii furaţi de la români

joi, ianuarie 23, 2020 19:11

Borfasul Liviu DragneaUnul dintre cele mai mari jafuri ale României postdecembriste s-a produs cu ocazia “modernizării” hidrocentralei Porţile de Fier. Sub pretextul acestei “modernizări”, mafioţii din PSD = ciuma roşie şi-au tras comisioane şi şpăgi cu nemiluita, în timp ce românul obişnuit abia avea bani să plătească factura la curentul electric.

Unul dintre aceşti mafioţi PSD-işti, ajuns la un moment dat la puşcărie (dar a rămas, probabil cu banii furaţi şi averea făcută din bani furaţi intacte), a fost Dan Ioan Popescu, ministrul Industriei în cabinetul celui mai mare mafiot de după decembrie 1989 Adrian Năstase. Acest Dan Ioan Popescu şi-a cumpărat, printre altele, o vilă în Austria, din banii furaţi de la români, prin tot soiul de învârteli legate de Porţile de Fier, de curentul electric în general, şi nu numai.

Iată o scurtă însemnare din 2004 pe această temă.

De ce ni se scumpeşte curentul. Dezvăluiri

Am aflat de la intimii dlui Dan Ioan Popescu (DIP), proaspăt ministru de stat (era în 2004 – n.m.), că domnia-sa i-a anunţat că Academia Caţavencu s-a liniştit şi că serialul despre cea mai mare uzină de spălat comisioane a neamului s-a încheiat.

Aşa e, dovadă prezentul episod. Dacă în precedentul relatam despre cum sunt exportate utilaje pentru Porţile de Fier de la Bucureşti la Turnu Severin – un export în Austria urmat de un import în România, cu un preţ de 5 ori mai mare al costurilor pentru S.C. Hidrolectrica (SCH) -, azi vă povestim despre o măruntă triplare.

Cum marele şi unicul client al SCH pentru Porţile de Fier este VA-TECH, compania care a şters până şi amintirea ideii de licitaţie din creierul ministrului de stat, la începutul anului 2001 au fost aruncate câteva firimituri de lucrări şi unor firme româneşti.

Aşa-numita “zonă B” a hidrocentralei – lucrări anexe la 3 dintre cele 6 grupuri energetice – a costat beneficiarul, deci şi pe noi, câte două milioane de euro per grup. Bucuria n-a durat prea mult, pentru că în 2002, când ar fi urmat să treacă la celelalte 3 grupuri, DIP a hotărât că se cheltuieşte prea puţin ca să se poată fura, deci a inclus, printr-o suplimentare de contract cu VA-TECH, şi lucrări anexe în contul străinilor.

A, să nu credeţi că băştinaşii au suferit – companiile româneşti şi-au văzut în continuare de treabă ca subcontractori, pe aceleaşi sume. Doar că SCH a plătit către VA-TECH în loc de 6 milioane de euro, 23,3 milioane de franci elveţieni, respectiv vreo 15 milioane de euro.

VA-TECH câştigă vreo nouă milioane de euro exclusiv din intermedierea afacerii.

Acu’, dacă vă imaginaţi că dl. Dan Ioan Popescu ar fi vreun scârţan, vă înşelaţi (adică o parte din comision/şpagă a ajuns la Adrian Năstase – n.m.). Că doar nu degeaba este acum (era martie – 2004 – n.m.) avansat ministru de stat. Apropo, cât v-a venit curentul luna asta? (“Academia Caţavencu”, nr. 639/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu