Spovedania unui convins

sâmbătă, februarie 6, 2021 14:03

ComunismJoshua Muravchik, Raiul pe pământ – Mărirea şi decăderea socialismului

Peste 90% dintre pupincuriştii comunismului criminal, botezat “socialism”, sunt inculţi şi tot ce ştiu despre lume şi viaţă se bazează pe informaţiile auzite la orele de îndoctrinare comunistă (cei în vârstă) sau de la cei îmbătrâniţi în rele (bunici securişti sau nomenclaturişti comunişti). Să faci apologia unei societăţi care a ucis milioane de oameni doar pentru că acei oameni îşi doreau să fie liberi, asta înseamnă să fii la cel mai degradant nivel moral şi civic.

Inclusiv cei care au crezut iniţial în dogma comunistă au realizat la un moment dat caracterul criminal al comunismului şi s-au lepădat de el. Un asemenea caz este povestit în cartea mai sus amintită. Iar o prezentare a cărţii putem citi mai jos (prezentarea este din 2004).

După mai puţin (astăzi, în 2021, este mai mult – n.m.) de la încarnarea leninistă a comunsimului în Rusia, marxist-leniniştii au ajuns să pară doar nişte curiozităţi antropologice, asemănători cumva aborigenilor australieni, iar arealurile lor să semene cu nişte mici rezervaţii de sclavi ce-şi aşteaptă înfometaţi sfârşitul, cântând voioşi osanale, cu pistolul la ceafă, pentru tătuca Fidel Castro şi mămuca Kim Jong-Il (între timp, şi tătuca, şi mămuca au dispărut în raiul bolşevic de dincolo – n.m.).

Cu siguranţă, odată cu moartea acestor ultimi stalinişti exotici vor dispărea şi enclavele fericirii forţate instaurate de ei (în 2004, aşa se vedeau evenimentele; din păcate, n-au dispărut enclavele comuniste în totalitate de pe această planetă – n.m.).

Acum, la crepuscul, scăpaţi de reiterarea insipidă a dogmei marxiste, e fascinant să pricepem resorturile profunde ale celor care şi-au pus viaţa în slujba revoluţiei şi să reconstituim fantasma fericirii şi bunăstării egalitare care le-a bântuit minţile.

Unii reuşesc să ni se spovedească mai mult decât convingător. Joshua Muravchik este unul dintre ei. Evreu născut în America dintr-o familie de emigranţi ucrainieni, adepţi militanţi ai socialismului, Muravchik a crezut în raiul proletar şi a fost soldat care şi-a lăsat tinereţile pe frontul anticapitalist, în tranşeele firavei mişcări comuniste americane.

Scăpat din mrejele iluziei, Muravchik reconstituie istoria ideilor socialiste de la Babeuf şi Fourier până la triada Clinton-Blair-Schroder şi diluarea contemporană a social-democraţiei cu toate temele clasice ale dreptei, oferind sentimentul demontării propriei biografii intelectuale.

Iar dincolo de acurateţea arheologică a decopertării straturilor de idei, impresionantă este verva cu care este regizat acest teatru de umbre. Marx şi Engels, Bernstein şi Kautsky, Mussolini şi Lenin sunt personaje proaspete, vii, carnale, fără nimic din aura de vedete mistic-revoluţionare din hagiografia oficială sau din nostalgiile unora.

Căci, trebuie s-o spunem, Engels nu avea nicio crispare ideologică atunci când mângâia cu stânga curul proletar al lui Mary Burns, iar cu dreapta ducea la gură paharul de Bordeaux. Şi Marx putea lua lejer premiul Nobel pentru cerşetorie, după ce a dus-o toată viaţa ca un burghez infatuat, exclusiv din banii altora.

Ultimul capitol, despre apariţia, avântul şi decăderea chibuţului Ginosar, un fel de C.A.P. sionist multilateral dezvoltat, este cea mai scurtă şi sugestivă istorie a comunismului real pe care am citit-o vreodată.

O istorie a unei religii egalitare şi milenariste în care anticorpii egoismului natural au halit încet, dar sigur, toţi viruşii produşi în laboratorul minţilor bolnav-revoluţionare ale secolului al XIX-lea. Aşa că, dragi proletari din toate ţările, vedeţi-vă fiecare de treaba voastră! (Alin Ionescu, “Academia Caţavencu”, nr. 659/2004)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu