Cum erau muşamalizate furturile din sistemul medical de către PSD = ciuma roşie

joi, februarie 4, 2021 9:43

Sorina PinteaUn material din 2004 pe această temă.

PNA a umplut de sânge licitaţiile aranjate din Sănătate

Poporul vrea sânge proaspăt! Nu vă înfierbântaţi: pentru dializă doar. Deşi avem ceva rezerve. După ce veţi citi cum a muşamalizat PNA-ul un caz în care s-au drenat din bugetul statului 2 milioane de euro, s-ar putea să vreţi sânge vărsat sau vrac. La fel, s-ar putea să vă vină să înfigeţi un virus în sistemul licitaţiei online a ex-ministrului Dan Nica, acoperirea virtuală a şpăgilor date în hard-copy, care a permis un adaos comercial între 900% şi 2.000%! Sau să le scoateţi perfuziile pe nas unor medici finanţaţi exact de cei care au contribuit la hemoragia de milioane de euro. Un exemplu concret despre mânăriile din Sănătate, care au trezit nemulţumirea fostului ambasador Michael Guest şi satisfacţia (financiară) a unor grupuri de interese.

Fişa pacientului

Cine este dializa şi cu ce se ocupă ea? Dializa este un procedeu medical prin care sângele unui bolnav de insuficienţă renală cronică este filtrat prin intermediul unor rinichi artificiali. Aceştia arată cam aşa: un computer, un dializor sau filtru, câteva furtunaşe şi substanţele necesare filtrării. Ce se întâmplă dacă bolnavul nu-şi face dializa? Moare. De aceea, cel puţin o dată la două zile, se prezintă la un Centru de Hemodializă, unde, timp de 4-5 ore, tot sângele îi este scos din corp, filtrat de rinichiul artificial şi apoi reintrodus. Tratamentul de dializă costă (costa în 2004 – n.m.) 120 de euro pe şedinţă, cu medicamentaţie cu tot, iar dacă nu ar fi subvenţionat de stat, vă daţi seama câţi bolnavi-contribuabili ar mai rămâne în viaţă.

Manual de eliminare dintr-o licitaţie

În fiecare an, Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate organizează o licitaţie la nivel naţional pentru achiziţionarea substanţelor şi dializoarelor necesare purificării sângelui. Pentru că şpăgile erau din ce în ce mai vizibile, Guvernul (mafiotului Adrian Năstase – n.m.) a decis introducerea achiziţionării acestor substanţe în sistemul de licitaţie online, al ministrului Dan Nica. Licitaţia s-a ţinut toamna trecută (în 2003 – n.m.), când s-au achiziţionat substanţele pentru anul în curs (2004 – n.m.). Înghesuială mare, ofertanţi grămadă. Printre ei, B. Braun (Germania), reprezentată prin importatorul Renamed Craiova. Până să înceapă licitaţia, firmele trebuie să corespundă unor criterii super-pretenţioase din caietul de sarcini. Aici au apărut primele simptome ale unei şpagatite cronice. Pentru început, Renamed-ul a observat că, în caietul de sarcini, criteriile se selecţie erau parcă copiate din fişele de produse ale unei firme concurente, Fresenius, tot din Germania. Fiecare produs întruneşte criteriile de bază, dar diferă prin anumite particularităţi specifice fiecărei firme. Tocmai particularităţile Fresenius au apărut la cerinţele de bază în caietul de sarcini. Apoi, s-a căutat un nod în papură licitantului incomod. Firmei Renamed i s-a reproşat că “un fluturaş publicitar nu respectă criteriile de selecţie”! Pe aceste considerente, membrii Comisiei au exclus Renamed-ul de la licitaţie. Conducerea B. Braun Germania a trimis degeaba, de la Berlin, o corespondenţă urgentă în care explică amănunţit că românii fac o confuzie, pentru că toate produsele respectă standardele internaţionale. Ai noştri, nein! Şi au mers mai departe, cu ce ştiau ei mai bine.

Nu e-licitaţie.ro!

După ce au trecut de faza caietului de sarcină, firmele selectate au intrat la licitaţia online. Pe “e-licitaţie.ro”, potrivit legii, firmele trebuie să fie anonime, abia când se termină ofertarea şi se obţine cel mai bun preţ, li se dezvăluie identitatea. Legea de funcţionare a sistemului patentat autohton de ex-munistrul Nica interzice depunerea unor oferte în scris, toată licitaţia urmând a se desfăşura pe Internet. Credeaţi că onor Comisia putea să renunţe la vechile obiceiuri, cele cu plicul? Nu! Potrivit unei adrese trimise Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Comisia cere ofertanţilor să depună şi plicurile cu oferta financiară înainte de licitaţia online! Deci licităm ca să fim acoperiţi. Plicul să trăiască!

Wwwedeţi.e-plicul.cu. şpagă.ro?

Rezultatele licitaţiei arată că oficialii Comisiei au dat dovadă de o suspectă orbire, chiar în timpul licitaţiei. Pentru că fişele de licitaţie seamănă al dracului de tare cu o bătaie de joc la buzunarul Sănătăţii. Spre exemplu, preţul Renamed pentru bicarbonat-componentă bazică era de 0,55 euro, dar Comisia a cumpărat de la competitori cu 0,70 euro, per total cu 750.000 de euro mai scump. Pentru bicarbonat-componentă acidă, Renamed oferea cu 600.000 de euro mai ieftin decât competitoarea. Cu vreo 380.000 de euro mai puţin era şi preţul la dializare. Adunate cap la cap, toate substanţele luate pe “e-plic” sunt cu 2 milioane de euro mai scumpe, ceea ce înseamnă: a) statul are bani de aruncat şi b) cineva din comisie şi-a tras şpaga. Pentru că adaosul comercial aplicat la aceste preţuri este între 900% şi 2.000%.

Sponsorul ia totul

Compania care a câştigat 80% din licitaţie este Fresenius; bravo ei! Şi ea, ca şi alţi competitori (Sindan, Polisano, Soft Medica etc.), a reuşit să surmonteze handicapul datoriilor la buget, care interzicea Comisiei să le primească şi în anticamera licitaţiei şi au reuşit să dea lovitura. Aceleaşi sincere felicitări le adresăm membrilor Comisiei de Evaluare a Ofertelor la Licitaţia Naţională de Achiziţionare de Produse Farmaceutice şi Materiale Sanitare pentru Programul de Nefrologie Dializă: Preşedinte Remus Baciu; membri: Cristian Cărăuşu, dr. Eugen Mo pentru Programul de Nefrologie Dializă: Preşedinte Remus Baciu; membri: Cristian Cărăuşu, dr. Eugen Moţa, dr. Minola Fialcovschi, economist Ion Tănase. Felicitările nu i se adresează lui Cristian Cărăuşu, director al Corpului de Control al prim-ministrului, care a refuzat să semneze procesul-verbal al licitaţiei care a prejudiciat bugetul Sănătăţii cu peste 2 milioane de euro. Numai această oaie neagră a pătat obrazul onest al Comisiei.

Doi dintre membrii de membri care fac “onoare” acestei licitaţii mânărite sunt prof. dr. Eugen Moţa şi prof. dr. Gabriel Mircescu. Dovadă stă faptul că cei doi au fost sponsorizaţi constant de către Firma Fresenius la mai multe congrese internaţionale cu câteva mii de euro! Şi fostul secretar de stat de la Ministerul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, a beneficiat de sponsorizările firmei Fresenius, ca fost director al Centrului de Hemodializă Iaşi, unde se lucrează, evident, tot cu produse Fresenius. Iar recunoştinţa este o dovadă a bunei-credinţe.

”Sunt unii cu coaiele mai mari!”

Directorul Renamed, Dan Duţescu, a numărat pe degete: 1) licitaţie măsluită, cu oferta la plic, contrar Ordonanţei 20/2002; 2) modificarea ilegală a caietului de sarcini a licitaţiei de către dr. Mircescu şi 3) conflict de interese. O adunare simplă i-a dat următorul rezultat: bugetul de sănătate a cumpărat aceleaşi medicamente cu peste 2 milioane de euro mai scump, cu un adaos comercial de 900%-2.000%, în timp ce firma sa a pierdut 4 milioane de euro, fiind scoasă integral de pe piaţă, deşi era al doilea furnizor ca mărime, de mai mulţi ani. A deschis proces contra ministerului şi CAS pentru anularea licitaţiei şi a depus o plângere la PNA pentru abuz în funcţie contra celor implicaţi. Pentru că drumul spre instanţă era din ce în ce mai anevoios şi cu destule intervenţii, a apucat-o pe aceeaşi cale, apelând la Cabinetul de Avocatură Iorgovan. Care, în privat, ar fi primit un răspuns bărbătesc de la preşedinta Tribunalului Bucureşti, Maria Huza: “Staţi liniştiţi, că sunt unii cu coaiele mai mari!”.

Tribunalul Bucureşti a respins cererea de anulare a licitaţiei şi a dat câştig de cauză Ministerului Sănătăţii (şi lui Beuran-copiuţă) şi Casei de Asigurări de Sănătate, în ciuda tuturor argumentelor. Nici nu ştim să interpretăm verdictul de neîncepere a urmăririi penale dăruit de PNA (Parchetul Naţional Anticorupţie – faţădă a mafiotului Adrian Năstase şi a PSD = ciuma roşie, menit să arunce praf în ochii Occidentului civilizat şi prosper că România PSD-istă chiar luptă împotriva corupţiei, cerinţă cuprinsă în clauzele de aderare la Uniunea Europeană, spre care România tindea în 2004, pe atunci nefiind membră a UE – n.m.), acum o săptămână (era iulie 2004 – n.m.), dosarului. Expediat acum (iulie 2004 – n.m.) la o secţie de poliţie chel, mai fără niciun document în el, unde va fi îngropat pe veci. (“Academia Caţavencu”, nr. 658/2004)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu