Lecţia de socialism

luni, iunie 21, 2010 12:17

SocialismPentru nostalgicii dictaturii comuniste, cei care ne-ar deporta sau ne-ar ucide si azi, cum au facut-o cei de ieri, dupa care plang nostalgicii bolsevismului.

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar, odata, a picat o grupa intreaga. Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA!

Profesorul le-a spus : „OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Notele tuturor vor fi mediate si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota A.” Dupa primul test, notele au fost mediate si toti au primit un B. Studentii care au studiat intens au fost suparati, iar cei care au studiat mai putin au fost bucurosi.

Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o „pomana”, asa incat si ei au studiat mai putin. Media celui de-al doilea test a fost D! Nimeni nu mai era fericit. Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost F (picat)! Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia.

Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat. Profesorul le-a spus ca socialismul ar fi picat in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes. Nu putea fi o explicatie mai simpla. Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul:

„Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber, iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva. Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea, si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci, prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni. Nu poti multiplica bogatia divizand-o.”

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

8 Responses to “Lecţia de socialism”

  1. Neinfectat De Comunism says:

    iunie 21st, 2010 at 21:45

    un experiment plin de invataminte, sper…ati bagat la minte socialistilor?

    la mine pe blog despre cum a fost Dan Senzationescu anchetat in direct si in reluare la DNA

  2. Dumitru Caruntu says:

    iunie 22nd, 2010 at 6:16

    Daca mai au si minte. La socialisti=comunisti, cu exceptia unor naivi si utopici, a avea minte se rezuma la a fura de la cei care mai si muncesc, in timp ce ei dau din gura.

  3. Anul zero şi calendarul | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 16th, 2016 at 17:42

    […] Lecţia de socialism […]

  4. Ana Pauker sau cum evreii au adus ciuma rosie in Romania | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 26th, 2018 at 15:28

    […] Lecţia de socialism […]

  5. Cum s-au intalnit Corneliu Coposu si Ana Pauker | A șaptea dimensiune says:

    august 7th, 2019 at 18:02

    […] Lecţia de socialism […]

Adauga un comentariu