Perplexity AI, motor de căutare bazat pe inteligenţa artificială

duminică, mai 12, 2024 13:26
Posted in category IT

Perplexity AI, motor de căutare bazat pe inteligenţa artificială

Perplexity AI a fost fondat în 2022 de patru foşti cecetători AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) de la OpenAI și Meta: Aravind Srinivas, Andy Konwiski, Denis Yarats și Johnny Ho.

Perplexity AI este un motor de căutare conversațional care folosește text în limbaj natural pentru a răspunde la întrebări.

Perplexity AI a atras atenţia utlizatorilor şi liderilor companiilor de tehnologie prin schimbarea modului în care se face căutarea pe Internet. Are susţinerea lui Jeff Bezos şi este folosit „aproape în fiecare zi” de CEO-ul Nvidia, Jensen Huang.

Spre deosebire de motoarele de căutare tradiționale care se bazează pe potrivirea cuvintelor cheie și pe analiza link-urilor, Perplexity AI înțelege contextul și intenția din spatele interogărilor (căutărilor). Acesta oferă nu doar o listă de link-uri, ci și un răspuns cuprinzător cu link-uri către surse citate.

Perplexity AI foloseşte cele mai bune funcții de la ChatGPT și Google. Dispune de o interfață de chat similară cu cea întâlnită la ChatGPT și o secțiune similară cu cea întâlnită la Google.

Cum să utilizați Perplexity AI, eventual ca alternativă la o căutare Google

Perplexity AI are o interfaţă intuitivă și ușor de utilizat (din păcate, în limba engleză, deocamdată) și este disponibil ca aplicație mobilă și versiune web. Puteți explora aplicația, puteți pune câteva întrebări și puteți vedea cum funcționează fără a avea cont. Este recomandabil să vă creaţi un cont, deoarece puteți păstra istoricul căutărilor, astfel încât interogările viitoare să poată face referire la acest istoric.

Puteți utiliza Perplexity pentru o gamă largă de scopuri, precum cercetare, dezvoltare profesională și creare de conținut. Perplexity AI poate răspunde la orice: de la acele întrebări aleatorii care îți trec prin cap în acel moment până la interogări mult mai complexe. Oferă răspunsuri rapide, de încredere, care vă satisfac curiozitatea.

Perplexity AI este o aplicaţie gratuită, dar puteți face upgrade la varianta Pro (20 USD/lună) pentru acces la funcții suplimentare, cum ar fi acces nelimitat la modelele sale AI mai puternice, cum ar fi GPT-4 de la OpenAI, Claude 3 Opus și Sonnet de la Anthropic și Mistral’s Large, plus suport pentru imagini și fișiere.

Poate Perplexity AI să înlocuiască Google?

Perplexity AI oferă este la început de drum şi nu poate înlocui baza vastă de date a Google. Perplexity AI excelează în furnizarea de imagini de ansamblu AI ale interogărilor utilizatorilor. Cu toate acestea, nu poate înlocui Google, mai ales în privinţa unor domenii precum oferirea de informaţii meteo sau a informaţiilor despre diverse locuri de care suntem interesaţi.

Merită remarcat faptul că Google a testat Search Generative Experience (SGE), o funcție de căutare asistată de AI. SGE oferă imagini de ansamblu AI ale interogărilor de căutare similare cu Perplexity AI. Perplexity AI oferă în prezent răspunsuri la interogări în detaliu și oferă, de asemenea, citate în text pentru referințe încrucișate. Dar Google poate adăuga în viitor toate acestea în motorul său de căutare.

Evoluţia aplicaţiei Perplexity AI este una de urmărit, deoarece are potențialul de a-și crea o nișă semnificativă pe piața motoarelor de căutare. Succesul său va depinde în mare măsură de modul în care integrează capabilități suplimentare și de modul în care răspunde la feedback-ul utilizatorilor. Rămâne de văzut dacă va fi vreodată comparabil cu Google, dar un lucru este clar: Perplexity AI este un instrument care merită urmărit și, mai important, folosit.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu