Acţiunile securiştilor criminali împotriva disidentei Doina Cornea (III)

joi, ianuarie 2, 2020 8:17

Doina CorneaContraatacul Securităţii

La 20 decembrie 1984, la Direcţia I a DSS (Direcţia Securităţii Statului) soseşte o notă semnată de generalul-maior Ion Ghenciu, şeful Direcţiei paşapoarte, evidenţa străinilor şi controlul trecerii frontierei. Generalul Ghenciu îşi informa colegii din Direcţia I că “în ziua de 19.12.1984 la PCTF (punct control trecere frontieră) Curtici s-a prezentat pentru a intra în ţară cetăţeana română Cornea Maria… care se înapoia dintr-o călătorie efectuată în interes particular în Franţa.

Cu ocazia controlului de frontieră s-au descoperit nedeclarate, în bagajele personale, o serie de materiale cu conţinut necorespunzător (printre care şi Istoria Românilor a lui Vlad Georgescu şi Cele şapte cuvinte către tineri ale preotului Gheorghe Calciu, n.m.).

În cadrul cercetării informative, a declarat că a primit materialele de la diverse cunoştinţe şi prieteni din Franţa, precum şi de la fiica sa, susţinând că îi erau necesare pentru studiu.

Materialele în cauză au fost reţinute, urmând a fi înaintate Inspectoratului Judeţean Cluj al Ministerului de Interne – Securitate – iar persoanei în cauză i s-a permis intrarea în ţară.”

Dar cum de a acceptat Securitatea ca Doina Cornea să părăsească România pentru a-şi vizita fiica? Răspunsul ni-l dă colonelul Ioan Oprea, şeful Securităţii Cluj, în raportul pe care îi adresează la 25 decembrie 1984 generalului-maior Aron Bordea, şeful Direcţiei I a DSS:

“S-a avizat pozitiv cererea sa de plecare în vizită la fiica sa din Franţa, scontând şi pe faptul că vor fi anihilate şi acţiunile întreprinse de diferite elemente din străinătate, care încercau să facă din ea o victimă a regimului (comunist – n.m.).” Prin urmare, aceeaşi logică defensivă este cea care îi face şi de această dată pe securişti să se abţină, în ceea ce o priveşte pe Doina Cornea, de la orice act care ar putea părea represiv.

Acelaşi scenariu al nesupunerii civice care face inteligibilă strategia defensivă a Securităţii ne lămureşte şi asupra deciziei Doinei Cornea de a aduce cu ea din Franţa cărţi despre care nu avea cum să nu ştie că îi vor fi confiscate la graniţă. Dar de ce ar fi renunţat să le aducă? De ce ar fi devenit ea însăşi propriul ei torţionar? Dacă securiştii vor să îi confişte cărţile, să le confişte ei.

Dar dacă Securitatea nu poate ieşi din defensivă, ea poate totuşi să intensifice presiunile cărora Doina Cornea trebuie să le reziste. Astfel, la 5 martie 1985 coloneii Gocan şi Vulcan primesc noi sarcini în DUI (dosar de urmărire informativă) “Diana”:

“Se va acţiona mai energic pentru determinarea obiectivei să renunţe la activităţile ostile ţării noastre (mda, securiştii criminali confundau ţara cu mâna de terorişti finanţaţi de Moscova, ce în perioada interbelică ucideau oameni nevinovaţi, grup de terorişti numit “partid comunist” – n.m.). În acest scop va fi invitat la sediul Inspectoratului Barna Ion, directorul Combinatului Minier Cluj, a cărui fiică este căsătorită cu Iuhas Leontin-Horaţiu, fiul lui Doina Cornea (sic!). Va discuta cu el locţiitorul şefului Securităţii, col. Pereş Alexandru, în ideea de a-l determina să-l influenţeze pe ginerele său să ia o atitudine categorică împotriva acţiunilor ostile întreprinse de mama şi sora lui.

…Horea Voicu, directorul Centrului de calcul minier, unde lucrează fiul obiectivei… va fi solicitat să acţioneze asupra lui Iuhas Horaţiu pentru a lua atitudine faţă de activitatea duşmănoasă desfăşurată de mama şi sora lui… Îi va da clar de înţeles că dacă aceste activităţi ostile nu încetează, nu va putea fi menţinut în actualul loc de muncă (regimul comunist criminal pedepsea toată familia dacă unul dintre membrii familiei era disident şi îşi dorea să fie liber – n.m.), unde se concentrează cele mai importante date din activitatea Combinatului.

…Se va discuta la sediul inspectoratului de către locţiitorul şefului Securităţii cu soţul obiectivei, Iuhas Leontin, pentru a-l determina să ia o atiutudine mai hotărâtă împotriva acţiunilor duşmănoase ale soţiei sale (securiştii criminali îi puneau pe soţi se toarne unul pe altul la Securitate, îi ridicau pe copii împotriva părinţilor, pe părinţi împotriva copiilor – n.m.) şi să-şi influenţeze copiii pentru a lua şi ei atitudine şi a nu se lăsa angrenaţi în astfel de activităţi.

În baza aprobării şefului inspectoratului, obiectiva va fi avertizată la sediul Inspectoratului…”

În plus, încă din raportul lor din 15 februarie 1985, coloneii Gocan şi Vulcan afirmau că, “folosind autoritatea unor intelectuali de prestigiu, (Doina Cornea) a fost izolată de mediul universitar şi al intelectualităţii clujene, care au ajuns să o aprecieze drept iresponsabilă (securiştii criminali, maeştri în dezinformări, apelau la licelele lor, turnătorii plătiţi, pentru a te izola, a te face nebun, a-ţi nenoroci viaţa – n.m.). Se poate concluziona că influenţa ei în aceste medii a fost aproape complet anihilată.”

Prin urmare, cercul se strânge. Iar căderea pare să fie aproape.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu