Andrei Pleșu: Ponta este mai razna decât ne-am putea închipui

marți, iunie 10, 2014 22:18

Victor PontaCei care se află cel puțin la vârsta a doua își amintesc, probabil, ce spunea “boborul” în primii ani după 1989. “Dacă Ceaușescu dădea mai multă mâncare, era și azi la butoane.” Așadar, pe ciobanul, țoapa, țiganul, bădăranul din România nu-l interesează “prostiile” de genul: adevar, civilizație, lipsa cenzurii etc. Situația de atunci se aplică foarte bine și azi, în cazul lui Viorel Ponta. Ce contează ce spun elitele Românei (ce spune Andrei Pleșu vedeți mai jos), important este că acest Ponta (mimează că) ne dă. De fapt, “datul” lui Ponta este o minciună, în anumite cazuri (“datul” este anulat de creșterile de prețuri) sau “datul” înseamnă bani luați de la investiții, adică vom trăi în aceeași mocirlă de țară (fără infrastructură etc.) încă niște (zeci de) ani. Credeți că-n zona lui “uoi” și “fă” este cineva deranjat de minciunile lui Ponta. Nu, de niciun fel. Inclusiv așa-zișii intelectuali (de colhoz) nu par să fie impresionați de “boala” lui Viorel. Păpica de-i dai, ți-o vinde și pe mumă-sa, d-apăi țara (violată din toate pozițiile de baronii locali și toți hoții ce au furat la greu din banii publici). Iată mai jos un text scris de Andrei Pleșu și cu asta am spus totul. Inegalabilul Pleșu despre “bolnavul” ajuns premier.

Unul dintre modurile în care oamenii o pot lua razna este vorbirea la întîmplare, folosirea nechibzuită a cuvintelor, cultivarea frivolă a non-sensului. Lucrurile nu mai sunt numite pe numele lor adevărat, legătura între cuvînt şi realitate e suspendată, conceptele intră în delir. Ideile devin idei deviate şi fixe, asocierea lor devine aleatorie.

Dar cum să le porţi pică, atunci cînd vezi cum o ia razna, cu o rîvnă de stahanovist, prim-ministrul. A devenit un campion al inadecvării, al bramburelii comportamentale. Zice „fascist”, dar nu ştie exact despre ce e vorba. Zice „război” şi rîde. Îi încondeiază pe Patapievici şi Mihăieş, fără să aibă nici cea mai mică idee despre ce-au făcut şi ce au scris. Domnul prim-ministru – se vede cu ochiul liber – n-a citit prea pofticios în viaţa lui. Marea lui performanţă e că, fără să fi citit decît niţeluş şi fără să fi scris nimic, a căpătat titlul de doctor. E Che-Guevarist, dar (ca şi dl. Mazăre, impozantul său amic), nu ştie cine e, de fapt, Che Guevara. E supărat pe „anti-români”, dar nu realizează că tinde să devină o dezonorantă caricatură a ţării pe care se străduieşte, stîngaci, să o reprezinte.

Într-o ţară normală, într-o ţară care n-ar fi luat-o razna, dl. Ponta ar fi rămas, în cel mai bun caz, pînă la adînci bătrîneţi, preşedintele tineretului socialist din frumosul sat Ghizdăveşti. Dar a ajuns şef al întregului popor. Şi se identifică sincer cu acest trist accident. E băşcălios cînd trebuie să fie sobru, sau măcar bine crescut, e burzuluit şi autoritar cînd ar fi de preferat un pic de umor. În principiu, „a o lua razna” nu îngăduie grade de comparaţie. Dar dl. Ponta e dincolo de gramatică. E „mai razna” decît ne-am fi putut închipui. E foarte razna. Am putea însă, dacă-l votăm, să ajungem chiar mai razna decît el!

Sursa (citeste tot articolul)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Andrei Pleșu: Ponta este mai razna decât ne-am putea închipui”

 1. România, o țară bolnavă (I) says:

  iunie 21st, 2014 at 17:46

  […] de adevăr, de libertate etc. Medicii sunt puțini: o Monica Macovei, un Gabriel Liiceanu, un Andrei Pleșu etc. Dar nu pot face față numărului imens de bolnavi. Cei mai periculoși bolnavi sunt cei care […]

 2. Adevăratul bunic al lui Victor Ponta | A șaptea dimensiune says:

  iulie 6th, 2015 at 14:01

  […] Andrei Pleșu: Ponta este mai razna decât ne-am putea închipui […]

 3. Socrul lui Victor Ponta acuzat de omor calificat | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 2nd, 2015 at 8:17

  […] Andrei Pleșu: Ponta este mai razna decât ne-am putea închipui […]

 4. Cum se vând gogoși fraierilor pe realitatea.net | A șaptea dimensiune says:

  noiembrie 5th, 2016 at 19:24

  […] Andrei Pleșu: Ponta este mai razna decât ne-am putea închipui […]

Adauga un comentariu