Bill Gates, fondatorul Microsoft, despre impactul AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială)

luni, ianuarie 1, 2024 16:31
Posted in category IT

Bill GatesBill Gates: „Inteligenţa artificială este pe cale să accelereze rata noilor descoperiri într-un ritm pe care nu l-am mai văzut până acum.”

Bill Gates: „În următoarele 18 până la 24 de luni, utilizarea Inteligenţei Artificiale în ţările dezvoltate de către populaţie va creşte semnificativ.”

Bill Gates: „O prioritate cheie a Fundației Gates în AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) este să se asigure că aceste instrumente abordează și problemele de sănătate care îi afectează în mod disproporționat pe cei mai săraci din lume, cum ar fi SIDA, tuberculoza și malaria.”

Gates citează multiple aplicații ale inteligenței artificiale în diferite țări, menționând în același timp că implementarea practică nu va avea loc anul acesta, ci în ultimii ani ai acestui deceniu.

Exemple de aplicaţii AI dezvoltate pentru utilizări în educație și combatere a bolilor citate de Gates includ:

Combaterea rezistenței la antibiotice sau a rezistenței antimicrobiene (AMR). Un cercetător de la Institutul Aurum din Ghana, Africa, lucrează la un instrument software care va analiza o mulțime de informații „inclusiv ghiduri clinice locale și date de supraveghere a sănătății”.

Educație personalizată bazată pe inteligență artificială, cum ar fi „Somanasi”, un program software de îndrumare bazat pe inteligență artificială din Nairobi, care „a fost conceput cu contextul cultural în minte, astfel încât să fie familiar pentru studenții care îl folosesc”.

Reducerea riscurilor în timpul sarcinii, având în vedere că „o femeie moare la naștere la fiecare două minute” în medie, la nivel global. Soluțiile includ un program software „Copilot” pentru lucrătorii din domeniul sănătății, dezvoltat în India de Armman pentru asistente și moașe care lucrează pentru „îmbunătățirea șanselor pentru proaspetele mame din India” și care se adaptează la nivelul de experiență al angajatului din domeniul medical.

Un chatbot pentru evaluarea riscului HIV, care „acţionează ca un consilier imparţial şi care nu judecă, care poate oferi sfaturi non-stop”, în special „populaţiilor marginalizate şi vulnerabile” care se tem să vorbească cu medicii despre istoria lor sexuală.

O aplicație mobilă cu voce pentru lucrătorii din Pakistan, care le permite să vorbească într-un prompt pentru a completa o fișă medicală atunci când vizitează un pacient pe teren, pentru a reduce decalajul în care „mulți oameni nu au niciun document medical documentat.”

Gates pune un accent deosebit pe aplicațiile AI care sunt construite în țările respective, care probabil vor fi mai bine adaptate la realitățile acelor țări. De exemplu, introducerea vocală în aplicația de înregistrări medicale din Pakistan se potrivește cu practica obișnuită ca oamenii să trimită mesaje vocale pe dispozitive mobile, în loc să tasteze mesaje.

„Putem învăța multe din sănătatea globală despre cum să facem AI mai echitabilă. Lecția principală este că produsul trebuie adaptat persoanelor care îl vor folosi”, a scris Gates pe blogul său.

Bill Gates: „Dacă ar fi să fac o prognoză, în țările cu venituri mari, cum ar fi Statele Unite, aș presupune că suntem la 18-24 de luni distanță de niveluri semnificative de utilizare a AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) de către populație la modul general. În țările africane, mă aștept să văd un nivel comparabil de utilizare în aproximativ trei ani. Acesta este încă un decalaj, dar este mult mai scurt decât decalajul pe care l-am văzut cu alte inovații.”

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu