10 nume mari din domeniul IT-ului despre AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială)

luni, noiembrie 6, 2023 20:41
Posted in category IT

Elon Musk

Comunitatea domeniului IT este împărțită în ceea ce priveşte AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială). Susținătorii cred că evoluția rapidă a inteligenței artificiale va face bine societăţii, în timp ce scepticii cred că roboții alimentați cu inteligență artificială vor înlocui în cele din urmă forța de muncă umană. Desigur, unele teorii sunt de-a dreptul ridicole, așa că, dacă dorim alte opinii, acestea ar fi bine să vină de la lideri mondiali în domeniul IT-ului. Aşadar, haideţi să vedem cum privesc inteligenţa artificială cei care conduc marile corporaţii din domeniul AI-ului.

1. Sam Altman (OpenAI)

Sam Altman este CEO în compania OpenAI, creatoarea ChatGPT-ului. Succesul masiv al ChatGPT la nivel mondial a determinat companiile de tehnologie rivale să experimenteze Large Language Models – modele mari de limba (LLM), deschizând calea pentru alte platforme AI.

Altman spune că AI va continua să aibă impact asupra diferitelor sectoare de activitate datorită naturii sale versatile – are un potențial nelimitat. Dezvoltatorii îl pot antrena pentru a îndeplini practic orice sarcină. Deși inovator, el înțelege, de asemenea, că evoluțiile nereglementate ale AI prezintă riscuri pentru confidențialitate și securitate. Altman îi îndeamnă chiar pe politicieni să reglementeze utilizarea și distribuția AI.

2. Elon Musk (X, Twitter)

Elon Musk este renumit părerile sale controversate. Musk dramatizează adesea pericolele și riscurile modelelor moderne de AI. El crede că ar trebui reglementate. Având în vedere aceste poziţii, mulți au considerat că a fost surprinzător când a lansat o nouă companie în domeniul AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială), numită xAI, în iulie 2023.

Musk va continua să exploreze domeniul AI, în ciuda declaraţiilor sale controversate. Deși vorbește adesea despre modul în care AI răspândește dezinformarea, el știe că AI va juca un rol imporatnt în următoarea perioadă.

3. Mark Zuckerberg (Meta, Facebook)

Mark Zuckerberg explorează modalități de a integra AI în platformele Meta. El intenționează să introducă instrumente care vizează cu precizie datele demografice ale consumatorilor, generează reclame publicitare și simulează conversații umane naturale. Probabil că vom vedea noi funcții pe măsură ce Meta avansează cu LLM-ul său open-source, Llama.

Deși inovatoare, nu toată lumea este mulțumită de aceste schimbări. Scepticii susțin că aceste funcții bazate pe inteligență artificială se concentrează în primul rând pe colectarea de informații despre utilizatori și pe îmbunătățirea activității publicitare a Meta. Ei cred că Meta va folosi AI doar pentru a comercializa datele utilizatorilor.

4. Larry Page şi Sergey Brin (Google)

Supremaţia motorului de căuatre Google poate fi pusă în pericol din cauza cursei în domeniul inteligenţei artificiale. Apariția instrumentelor AI schimbă modul în care consumatorii accesează informațiile online. Un raport din New York Times arată că Alphabet i-a cerut lui Larry Page și Sergey Brin, co-fondatorii Google, să evalueze modul în care Căutarea Google își poate menține cota de piață.

Larry Page gândeşte pozitiv cu privire la integrarea AI. El a menționat, în 2022, că Google își va îndeplini misiunea doar odată ce va deveni „complet AI”, iar resursele pentru a-l realiza sunt acum accesibile. Cel mai mare obstacol în calea obiectivului său este concurența strânsă. Cu mii de companii de tehnologie care explorează modele AI, nu se poate spune cine va dezvolta mai întâi Artificial General Intelligence – inteligența generală artificială (AGI).

Sergey Brin este puțin mai precaut cu AI. El vorbește în mod obișnuit despre riscurile de securitate care vin odată cu apariția platformelor bazate pe inteligență artificială, în special cu lipsa de reglementare. Cu toate acestea, el înțelege, de asemenea, că AI va modela viitorul. Atât Brin, cât și Page colaborează cu Alphabet pentru a dezvolta un model AI de uz general pentru Google.

5. Sundar Pichai (Alphabet)

CEO-ul Alphabet Group, Sundar Pichai, crede cu tărie în potențialul AI. Într-un interviu acordat CBS News în aprilie 2023, el a menționat chiar că AI rivalizează cu focul și electricitatea ca fiind cea mai mare descoperire a umanității. Se presupune că va schimba modul în care funcționează societatea.

Și mai interesant este că Pichai a comparat AI cu focul și electricitatea înainte de a începe cursa AI. Un raport CNBC arată că el a spus același lucru şi în 2018.

6. Bill Gates (Microsoft)

Bill Gates este optimist cu privire la AI. Spre deosebire de alți lideri mondiali în domeniul IT, el nu este la fel de preocupat de riscurile de securitate și confidențialitate pe care le implică. El subliniază că pericolele sunt reale, dar gestionabile. Ca atare, companiile de tehnologie și dezvoltatorii nu ar trebui să lase aceste probleme să le împiedice să avanseze în cercetarea şi inovaţia din domeniul inteligenţei artificiale.

Bill Gates crede, de asemenea, că AI își va rezolva problemele. Programatorii vor dezvolta, în cele din urmă, platforme bazate pe AI care filtrează conținutul AI, urmăresc infractorii cibernetici și susțin sistemele de securitate cibernetică.

7. Jeff Bezos (Amazon)

Jeff Bezos a contestat întotdeauna miturile AI. În 2018, Bezos spunea că anxietatea AI implică de obicei concepții greșite şi exagerate. El nu crede că AI ne poate lua slujbele sau poate pune capăt umanității. Dimpotrivă, tehnologia va aduce mai multe oportunități de angajare pe măsură ce sectoarele și nevoile consumatorilor evoluează.

Bezos și-a păstrat poziția optimistă cu privire la integrarea AI. El explorează modalități de a crea o experiență de cumpărături mai futuristă și convenabilă și o industrie de retail bazată pe modele sofisticate. Amazon va introduce probabil mai multe funcții bazate pe inteligență artificială în curând.

8. Tim Cook (Apple)

Tim Cook este foarte receptiv la progresele AI. A început să analizeze ChatGPT și modul în care Apple poate utiliza modele de limbaj similare, atunci când OpenAI a lansat ChatGPT în noiembrie 2022. La urma urmei, Apple folosește algoritmi AI de ani de zile. Ar putea pierde cota de piață masivă dacă mărcile rivale explorează primele modelele mai noi, bazate pe inteligenţa artificială.

Tim Cook crede, de asemenea, că nicio instituție nu poate controla AI. El este de acord că monitorizarea AI este necesară, dar poate fi provocatoare – companiile de tehnologie trebuie să se autoreglementeze.

9. Greg Peters (Netflix)

Inteligența artificială afectează şi industria divertismentului. Profesioniștii de la Hollywood se tem că modelele sofisticate ar putea elimina locurile de muncă ale scriitorilor, specialiștilor în efecte vizuale și artiștilor. Majoritatea platformelor de streaming nu au câştiguri consistente, asă încât probabil că își vor minimiza cheltuielile generale prin înlocuirea unora dintre angajaţii lor cu instrumente AI.

Să vedem, de exemplu, opinia lui Greg Peters, CEO-ul Netflix. Netflix generează venituri de miliarde în fiecare trimestru, dar Greg Peters crede că AI va face procesul de producție și mai eficient din punct de vedere al costurilor. Ne putem aștepta ca directori de la companii de divertisment mai puțin populare să împărtășească aceeași poziție.

10. Larry Ellison (Oracle)

Larry Ellison, fondatorul și directorul de tehnologie al Oracle, și-a văzut averea explodând datorită cursei AI. Statista raportează că Oracle a făcut aproape 50 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2023. Compania a valorificat cu succes creșterea bruscă a cererii de licențiere AI și platforme cloud.

Ellison intenționează să crească serviciile cloud Oracle prin parteneriatul cu Cohere. Este un startup tehnologic care dezvoltă LLM-uri. Un raport Business Insider spune că Oracle ar putea oferi produse AI generative dacă această colaborare merge bine.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu