Bisniserica ortodoxă şi Securitatea

vineri, decembrie 27, 2019 18:47
Posted in category Mass-media

ReligiePersoanele slabe de înger sunt rugate să se ferească de dracii din textul care urmează. Text care începe cu un citat Gabriel Andreescu (Apador-CH): “După 1990, Biserica a avut o ascensiune de care nici un alt actor public nu s-a bucurat în aceşti ani.

Din 2000, statul plăteşte preoţii integral, ca pe funcţionari. Suntem ţara europeană cu cel mai mare număr de biserici pe cap de locuitor… Creşte bogăţia tuturor bisericilor, şi cel mai mult a Bisericii Ortodoxe.

În cazul ultimei, cel puţin, proporţia impresionantă a creşterii se probează prin zecile de hotărâri de guvern care alocă BOR finanţări, clădiri şi terenuri. La ele se adaugă sutele, miile de decizii ale consiliilor locale, care transferă BOR-ului resurse din bugetul public.”

Biserica Ortodoxă lipseşte nejustificat din topul primilor 300 de milionari.

Ierarhia bisericii ortodoxe a ajuns să funcţioneze după modelul sicilian: naşul Teoctist (materialul apărea în 2004 – n.m.) protejează toate afacerile din regatul sfânt, relaţiile lui cu colegii săi din Securitatea laică fiind extrem de eficiente.

Aşa se face că nimeni nu controlează din exterior ce se petrece în interiorul acestei uriaşe feude (cu acronimul BOR – n.m.).

Iar dacă încearcă – aşa cum se întâmplă (se întâmpla în 2004 – n.m.) cu legea CNSAS – reacţia este pe măsură. Iată cum a reacţionat Patriarhia pentru a fundamenta excluderea ierarhilor bisericii din lista celor care ar putea fi investigaţi pentru apartenenţa la Securitate:

  1. ”Cultele religioase sunt autonome faţă de stat”;
  2. ”Nominalizarea în lege (CNSAS) a ierarhilor, a şefilor cultelor religioase… aduce o atingere gravă caracterului sacramental şi de taină al preoţiei”;
  3. ”Funcţia preoţească fiind o funcţie harică, divino-umană… preotul nu poate fi obligat să dea declaraţii pe proprie răspundere în faţa autorităţii de stat”.

Pe scurt, BOR consideră că există în altă ţară. Aşa o fi, dar securiştii de “taină”, în uniformă cu odăjdii, tot în ţara România si-au turnat credincioşii. (“Academia Caţavencu”, nr. 636/2004)

Citeste si articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu