CES 2024: tendinţe în domeniul IT în anul ce tocmai a început

duminică, ianuarie 7, 2024 12:46
Posted in category IT

CES

Ce este CES

CES = Consumer Electronics Show este un eveniment anual în care unii dintre cei mai mari producători și inovatori din domeniul IT își prezintă cele mai recente produse.

CES a început în 1967 în New York, ca un eveniment bianual până la sfârșitul anilor 1990. De atunci, evenimentul a devenit anual.

Aşadar, la început de an, în perioada 9-12 ianuarie 2024, în Las Vegas, are loc evenimentul Consumer Electronics Show (CES), acolo unde se poate vedea cel mai bine tendinţele din domeniul IT (Information Technology – Tehnologia Informaţiei).

Anul 2023 a fost anul exploziei AI-ului (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) şi al creşterii popularităţii VR/AR/XR/MR (VR = Virtual Reality = Realitate Virtuală, AR = Augmented Reality = Realitate Augmentată, XR = Extended Reality = Realitate extinsă, MR = Mixed Reality = Realitate Mixtă).

Se pare că trei vor fi temele majore ale CES 2024. Iată câte ceva despre fiecare dintre ele mai jos.

AI-ul (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) îşi va continua drumul şi în 2024. Aceasta înseamnă o mulţime de beneficii pentru utilizatorii obişnuiţi: produse și funcții care vor traduce automat audio și text din diferite limbi, automatizări care economisesc timp în rutina de fiecare zi etc.

Metaversul poate nu este ceea ce-şi doreau utilizatorii, dar realitatea mixtă (MR) şi realitatea extinsă (XR) par să devină din ce în ce mai populare, graţie şi Apple Vision Pro, care a pus în centrul atenţiei următoarea generaţie de experienţe digitale.

În 2024, ar putea apărea căștile care vor folosi noul cip VR XR2+ Gen2 de la Qualcomm, plus alte inovaţii de la Samsung/Google XR.

Se pare că o nouă generaţie de televizoare cu diagonala de 100 inch, ce includ inteligenţa artificială şi cele mai noi inovaţii în domeniul hardware, vor fi prezentate utilizatorilor în 2024.

Dicţionar.

Câteva link-uri utile pentru cei mai puţin familiarizaţi cu noţiunile din textul de mai sus:

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu