ChatGPT și noul AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) fac ravagii în securitatea cibernetică, în moduri interesante și înfricoșătoare

joi, mai 11, 2023 15:56
Posted in category IT

ChatGPTNelimitați de etică sau de lege, infractorii cibernetici se grăbesc să folosească AI pentru a găsi noi hack-uri inovatoare, spune CEO-ul Recorded Future, Christopher Ahlberg.

Generative Artificial Intelligence (inteligența artificială generativă) transformă securitatea cibernetică, ajutând atât atacatorii, cât și apărătorii. Criminalii cibernetici folosesc AI pentru a lansa atacuri sofisticate și noi pe scară largă. Și apărătorii folosesc aceeași tehnologie pentru a proteja infrastructura critică, organizațiile guvernamentale și rețelele corporative, a declarat Christopher Ahlberg, CEO al Threat Intelligence Platform Recorded Future.

AI-ul (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) a ajută atacatorii cibernetici să inoveze și să dezvolte noi strategii de atac, permițându-le să fie cu un pas înaintea apărării securității cibernetice. Inteligența artificială ajută infractorii cibernetici să automatizeze atacurile, să scaneze suprafețele de atac și să genereze conținut specific pentru anumite regiuni geografice, permițându-le să vizeze o gamă mai largă de victime potențiale din diferite țări. Infractorii cibernetici au adoptat tehnologia pentru a crea e-mailuri convingătoare de phishing. Textul generat de inteligență artificială îi ajută pe atacatori să producă e-mailuri extrem de personalizate și mesaje text mai susceptibile de a înșela ținte.

Apărătorii folosesc AI pentru a evita atacurile. Organizațiile folosesc tehnologia pentru a preveni scurgerile și pentru a găsi vulnerabilitățile rețelei în mod proactiv. De asemenea, automatizează dinamic sarcini precum setarea alertelor pentru anumite cuvinte cheie și detectarea informațiilor sensibile online. Vânătorii de amenințări folosesc AI pentru a identifica modele neobișnuite și pentru a rezuma cantități mari de date, conectând punctele din mai multe surse de informații și modele ascunse.

Pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai digitală și interconectată, capacitatea de a falsifica realitatea și de a modela percepțiile ar putea fi exploatată de actori rău intenționați.

AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) are potențialul de a ajuta la protejarea împotriva acestor amenințări emergente, dar prezintă și propriul set de riscuri. De exemplu, comp[uterele cu capacități mari de procesare ar putea sparge sistemele mai rapid și mai eficient decât oamenii. Pentru a contracara aceste amenințări, trebuie să ne asigurăm că AI este folosită în mod defensiv și cu o înțelegere clară despre cine deține controlul.

Pe măsură ce AI devine mai integrată în societate, este important ca legiuitorii și alți factori de decizie să înțeleagă tehnologia și implicațiile acesteia. Construirea de alianțe puternice între experții informatici și factorii de decizie politică va fi esențială în folosirea viitoare a AI-lui (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială).

Oportunitățile, provocările și considerentele etice ale AI în securitatea cibernetică sunt complexe și în evoluție. Asigurarea modelelor imparțiale de AI și menținerea implicării umane în luarea deciziilor va ajuta la gestionarea provocărilor etice. Vigilența, colaborarea și o înțelegere clară a tehnologiei vor fi cruciale în abordarea potențialelor amenințări pe termen lung ale computerelor extrem de inteligente.

Ahlberg și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la China, Rusia, de unde vin potenţialele pericole cibernetice. Aceste țări nu vor încetini dezvoltarea AI și nu vor împărtăși considerații etice.

„Lucrul mare pe care l-a făcut Internetul de la apariţia sa este acela este că Internetul a devenit, într-un fel, locul în care au migrat toate informațiile din lume”, a spus Ahlberg. „Aceste modele mari de limbaj AI fac lucruri destul de magice pentru a accelera acest ciclu de gândire.”

El a adăugat: „În următorii 25 de ani, lumea va deveni o reflectare a Internetului”.

Sursa informaţiilor: ZDNET.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu