Cum a fost falimentata Bancorex de catre fostii comunisti (III)

marți, noiembrie 14, 2017 19:44
Posted in category PeNaLii

PSDVivat democraţia

Şi au venit anii 1997 – 1998. Puterea nou instalată a decis, după câteva luni, să preia controlul băncii. Temeşan a fost evacuat spectaculos într-un taximetru al poliţiei. Dând dovadă de o genială inspiraţie, Sorin Dimitriu l-a instalat preşedinte al Bancorex pe blândul autor de romane poliţiste Florin Ionescu. Mult mai performant în calitate de coautor al afacerii Sanca, noul preşedinte a simţit că poate mai mult. Şi s-a înscris cu câteva operaţii celebre.

Cea mai spectaculoasă a fost declararea unui profit inexistent, la sfârşitul lui 1997, pentru care banca a avut – normal – obligaţia să achite impozitul de 38% (pe profit). Gaură netă de câteva sute de miliarde lei (vechi). A mai reuşit şi câteva fapte bune: a şters, printr-o rocadă de achiziţii, urma găurii (10 milioane de dolari) produsă de Pescariu cu Valeologia; aceeaşi gaură, dar cu altă pălărie.

Ştergerea urmelor a fost de altfel o preocupare de bază, în conducerea băncii fiind promovate nume ca Maimuţ şi Ana Capetti, fix cei cercetaţi în dosarul Sanca. Mai învârtea nişte decizii pe la vârf şi Marius Opran, despre care se povesteşte cât de securist a fost înainte şi cât de urmărit este de Interpol după.

Până să înţeleagă geologul Emil Constantinescu ce înseamnă pentru economia naţională gaşca Sorin Dimitriu, Ionescu & co., la Bancorex s-au comis vertiginos tragedii mai reuşite decât cele pe care le-ar fi putut scrie Sofocle şi Euripide la un loc. Au fost acordate credite – contrar impresiei generale de îngheţare a creditelor – în valoare de 600 milioane dolari. Creditele neperformante au atins valoarea de 12.000 miliarde lei (vechi). 74% neperformante. Datoria băncii era în februarie 1999 de 380 milioane dolari. Provizioane 7.000 miliarde lei (vechi). Depozitele în valută ale băncii, în aceeaşi perioadă, au fost 600 milioane dolari, din care au mai rămas 200 milioane, după ce OTE şi-a mutat 400 milioane la o bancă grecească.

Bizar, şi totodată mai puţin cunoscut, este faptul că Ionescu a descurajat cel puţin trei bănci străine să acorde împrumuturi (unul în valoare de 150 milioane dolari), într-un moment în care Bancorex-ului îi frigea buza după cash. Să-ţi vină să crezi că îşi dorea să bage banca în rahat. Practic, Bancorex a fost guvernată în duşmănie. Prima grijă a lui Ionescu a fost să-şi rezolve problemele personale sau de gaşcă. Apoi, a urmat o obedienţă tâmpă faţă de comanda politică. Aici, pe lângă lista creditelor comandate, se adaugă şi efectele păguboase ale răfuielilor politice.

Pentru bancă, executarea fratelui Păunescu a însemnat doar că a recuperat cartonul din imperiul de carton. Apoi, o altă “afacere” a fost acceptul acordat guvernului să răscumpere datoria de 500 milioane dolari a rafinăriilor. Bancorex s-a ales cu banii, în loc să rămână cu rafinăriile, care ar fi însemnat mult mai mult. Pe de altă parte, trebuie să luăm în calcul şi un alt fenomen care a contribuit la deteriorarea performanţelor băncii: însăşi privatizarea întreprinderilor. Navrom-ul datora 1000 de miliarde de lei (vechi). S-a privatizat pe bucăţele. Navromul privatizat s-a micşorat şi, odată cu el, s-a micşorat şi datoria: 400 miliarde. Restul, nu s-au mai recuperat niciodată. Multiplicaţi fenomenul pentru alte sute de cazuri şi aveţi imaginea dezastrului.

Dar, dincolo de mediul nefavorabil, contribuţia managementului a fost decisivă. Iar răspunderea o poartă indirect, dar semnificativ, însuşi susţinătorul lui Dimitriu, aţi ghicit, Emil Constantinescu. (Informaţii preluate din “Academia Caţavencu”, nr. 379/1999)

Şi dacă tot veni vorba despre oamenii “Ţapului”, iată cam de la ce specimene aşteptam noi, în perioada 1997 – 2000, scăparea din ghearele ciumei roşii.

  • Mugur Ciuvică
    Din datele vehiculate de presa independentă rezultă că pentru o singură apariție pe micul ecran Mugur Ciuvică încasează între șapte și zece mii de euro.
  • Lucia Hossu Longin, de la anticomunism la pupincurism bolșevic
    Să-l pui pe Năstase în rînd cu deținuții politici uciși de comunism, cînd nu te obligă nimeni să o faci, mi se pare mai rușinos decît să-l lauzi pe Ceaușescu, atunci cînd, la TVR fiind, nu prea aveai încotro. Imparțială, doamna Hossu Longin le-a făcut pe amîndouă.
  • Cum l-au invins spagarii pe Emil Constantinescu de-a ajuns sa laude mafia PSD-ista
    Emil Constantinescu despre penalul V.V. Ponta: “Dumneavoastră, domnule prim-ministru, ați menționat de mai multe ori că ați fost un foarte tânăr participant activ, în 1990, la fenomenul Piața Universității.”
    Și tot Emil Constantinescu despre corigentul Tăriceanu și retardatul V.V. Ponta: „Domnule presedinte al Senatului, domnule prim ministru, ca oameni cu educatie inalta stiti prea bine ca atunci cand o orchestra executa” bla, bla, bla. (Hăăă, hăăăa, hăăăă) Și ce educație înaltă au, coane Fănică, de-au fost corigenți la liceu și emană prostie cum respiră. Și ar mai fi alte limbi catifelate pe care „democratul” Emil Constantinescu le trage mafioților din PSD.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu