Cum arată viitorul AI-ului (Inteligenţei Artificiale – Artificial Intelligence)
vineri, septembrie 13, 2024 18:20„Cum vizualizează OpenAI, creatorii ChatGPT-ului, viitorul. Sunt 5 nivele:
- AI ca partener de discuție și asistent (ce avem deja de la primele versiuni);
- AI care gândește, poate rezolva probleme complexe (la cererea utilizatorului uman). Suntem aici acum;
- agenți AI care pot acționa autonom . Adică AI care înlocuiește un manager sau un angajat și care face „munca” şi acțiunile independent (de 100.000 de ori mai repede decât un om și de sute de ori mai ieftin). E pasul următor;
- AI ca inovator, care inventează , vine cu idei NOI. Adică AI înlocuiește oameni ca Musk sau cercetătorii în științe;
- AI ca organizație. Practic, AI înlocuiește complet o întreagă firmă, de exemplu preia TOATĂ munca pe care o face Coca Cola sau NASA sau orice bancă, companie de telecom, de producție, orice.
Pașii ăștia se vor acclera. Am trecut de la pasul 1 la 2 în doar 2-3 ani. Dacă rămâne viteza asta (e foarte posibil să se accelereze), mai sunt 3 pași deci 6-12 ani maxim până la nivelul 5.
Și va mai fi ceva: roboţii care se mișcă/deplasează vor fi controlați de AI, deci în paralel vor putea face și munci fizice (probabil cu un mic delay – pentru ca sunt probleme mecanice în plus).
Viitorul nostru? Nu știu, nu îmi dau seama. Însă, economic vorbind, rolul unui om va fi doar pentru munci fizice, cu condiția următoare: costul energetic al acelui om (hrana + casă + transport) să fie mai mic decât costul de energie pentru un robot. E posibil pentru joburile cele mai de jos, atât, dar și acolo am un dubiu. Nu de alta, dar robotul lucrează 24/7 și nu are nevoie de pensie.
Sau – și asta e o posibilitate – vor exista joburi fără sens (cum sunt acum mulți din bugetarii de la noi) în care învârtim hârtii și ne iluzionam ca are vreun sens ce facem (în timp ce AI rezolva de fapt tot în spate).
În orice caz, limitarea sistemelor ăstora e doar una. Energia. Consumă enorm de multă energie. Soluția va fi simplă: se va reduce consumul de energie pentru populimea care nu mai produce nimic, deci nu mai valorează nimic, ca să aibă mai multă energie pentru data-center-ele în care există AI-ul.
Alte soluții eficiente nu există decât dacă construim foarte rapid enorm de multe centrale nucleare (însă durează mult și e complicat, deci tăierea energiei pentru populime e clar că se va întâmpla).
Alte versiuni ale viitorului nu prea există .
OpenAI a scos ultima versiune de ChatGPT (proiectul Strawberry). E o schimbare fundamentală – modelul “gândește”, își clarifică singur pașii și raționamentele înainte să răspundă. Rezultatele sunt așa :
- dacă ar participa – ar fi în top 11% la olimpiada de informatică;
- rezolvă corect 83% din problemele de calificare la olimpiada INTERNAȚIONALĂ de matematică;
- trece testul de recrutare al inginerilor IT la OpenAI (!!!);
- pe întrebări de nivel postdoctoral în științe – bate media experților din fiecare domeniu;
- dintr-o singură întrebare/prompt – codeaza app-uri complete funcționale sau jocuri video.
Va putea fi calibrat să gândească și zile, săptămâni – pentru rezolvare de probleme hiper complexe (de exemplu – molecule/soluții farmaceutice pentru cancer etc).
Deci, e MULT mai smart decât oricare dintre noi, are toată informația lumii deja în creier și răspunde în câteva secunde, ceea ce unui expert i-ar trebui luni sau ani de zile.
De acum încolo sau foarte curând – modelul se va putea ameliora singur și atunci va fi totul exponențial fără ca cineva să poată înțelege ce schimbări face în funcționarea internă. Va evolua într-o zi cât un organism biologic într-un milion de ani.
Atunci va fi AGI – suntem super aproape. Și atunci e Game over.” (Andrei Caramitru)
Citeşte şi articolele:
- Inteligenţa artificială (AI, Artificial Intelligence) face, prin ChatGPT, următorul pas: OpenAI pregăteşte GPT-5, un chatbot super-inteligent
- Ce este ChatGPT Code Interpreter (interpretul de cod ChatGPT)
- 7 tehnici avansate de stimulare a ChatGPT-ului şi altor instrumente AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială)
- 3 moduri de a permite ChatGPT-ului să citească PDF-uri
- 9 moduri prin care ChatGPT îi poate ajuta pe creatorii de conținut