Ion Ţiriac, unul dintre protejaţii mafiei politice din România

luni, septembrie 26, 2011 22:25

Ion TiriacIon Ţiriac este unul din cei mai bogaţi oameni din România. Pe Wikipedia găsim amănunte oarecum banale despre partenerul lui Ilie Năstase, la tenis, şi al lui Bombonel, Adrian Năstase pentru DNA, la şmenuri. Ceea ce nu găsim urmând link-ul de mai sus este modul în care acesta a ajuns în Germania de Vest şi, mai ales, cum de a devenit el, un biet imigrant român, un personaj atât de important pentru Germania.

Pentru cei care nu ştiu, în timpul dictaturii comuniste oricine părăsea lagărul sovietic era vânat de Securitatea comunistă, cea care vedea în românii imigranţi în Vest nişte ‘duşmani ai poporului’. După umila mea părere, Ion Ţiriac a colaborat cu Securitatea, chiar dacă nu a turnat la propriu, pentru a fi sprijinit sau măcar pentru a nu i se face probleme.

După 1989, apar alte posibile întrebări. În timp ce mulţi români veniţi din vest contestă vehement puterea neocomunistă de la Bucureşti, Ion Ţiriac se dă bine pe lângă Ilici KGB Iliescu şi gaşca sa de rusofoni, iar rezultatele nu au încetat să apară. În timp ce bătrânii din România mureau pe la uşile tribunalelor în speranţa că vor reintra în posesia bunurilor confiscate de comunişti, Ion Ţiriac obţine tot ce-şi doreşte, de la terenuri de vânătoare la terenuri ultracentrale pentru sediile firmelor sale.

Chiar şi atunci când fiul său a fost acuzat de trafic de droguri, după 1001 expertize şi contraexpertize, după recursuri de tot felul, Ion Ţiriac ‘reuşeşte’ să elimine posibilitatea ca unui membru al familiei sale să-i fie aplicată legea. Şi aceasta în timp ce alţi ghinionişti fără bani ajung dupa gratii pentru fapte minore.

Mai mult, recent, ziaristul german Jurgen Roth a afirmat că Ion Ţiriac a fost asociat cu Ricardo Fanchini, traficant de droguri: ‘Jürgen Roth afirma ca la primele sale afaceri de anvergura in Romania, Ion Tiriac s-a asociat cu Ricardo Fanchini, personaj care sub numele Richard Rotmann a fost acuzat si condamnat la New York la detentie in inchisoare pentru afaceri cu droguri.’

Toate cele de mai sus, plus multe altele, explică de ce Ion Ţiriac bate câmpii în cocina Realitatea TV pe tema sportului. Mai precis, încercând să argumenteze scăderea performanţelor sportului românesc, Ion Ţiriac povesteşte cum l-a întrebat pe un ministru, de după 1989 (nu a precizat care), despre numărul orelor de sport din şcoală (iarăşi nu a precizat care şcoală: ciclul primar, gimnazial, liceal), iar acest ministru i-a spus că nu sunt ore de sport. Întotdeauna au fost ore de sport în România, iar Ţiriac putea afla foarte simplu răspunsul: consulta documentele Ministerului Educaţiei, aşa-numitul plan cadru, care cuprinde toate orele de curs pe diferite cicluri de şcolarizare.

Este adevărat că în cocina Realitatea TV se minte minut după minut, dar Ion Ţiriac poate încerca să facă un bine românilor şi să nu-i dezinformeze. Chiar dacă de la prietenul lui Bombonel şi partenerul traficantului de droguri Richard Rotmann te poţi aştepta la orice. Tot din ce spunea Ion Ţiriac se putea înţelege ce bine era în dictatura comunistă (pentru cei ca el era bine, mai ales că Ţiriac locuia în Germania de Vest), doar atunci Nadia Comăneci obţinea celebra notă 1.00, şi ce rău este astăzi, fără ore de sport în şcoală (hă, hă, hă). Aşa-i, herr Ţiriac, păcat doar că milioane de români practicau în timpul comunismului alte ‘sporturi’: tremuratul de frig, statul în întuneric, statul la cozi zilnic, hrănitul cu raţia, muritul în temniţele comuniste, trăitul în frică, cenzurarea cuvintelor, linsul organelor partidului comunist etc. Decăderea sportului românesc are multe cauze, doar că, de la înălţimea celor câteva miliarde de dolari/euro, aceste cauze nu se văd.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “Ion Ţiriac, unul dintre protejaţii mafiei politice din România”

 1. Faţa reală a comunismului | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 23rd, 2015 at 18:59

  […] Ion Tiriac, unul din protejatii mafiei politice din Romania […]

 2. Simpatiile comuniste domină sistemul educaţional din România | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 23rd, 2015 at 19:17

  […] Ion Tiriac, unul din protejatii mafiei politice din Romania […]

 3. In comunism, un scriitor nu avea voie sa-si puna poza pe coperta cartii | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 23rd, 2015 at 20:48

  […] Ion Tiriac, unul din protejatii mafiei politice din Romania […]

 4. Marcel Iureş, un mare actor | A șaptea dimensiune says:

  august 29th, 2016 at 17:11

  […] Ion Tiriac, unul din protejatii mafiei politice din Romania […]

 5. Un asteroid cu diametrul de peste 140 de metri va lovi Terra in 2040 | A șaptea dimensiune says:

  octombrie 20th, 2016 at 19:15

  […] Ion Tiriac, unul din protejatii mafiei politice din Romania […]

Adauga un comentariu