Cum ne protejăm dantura şi scăpăm de o durere de dinti
joi, august 15, 2019 10:28Protejarea danturii este unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri ale vieţii. Altfel, durerea de dinţi este doar începutul unor probleme dentare, ce pot fi evitate fără prea mare efort.
Una dintre marile neplăceri ale vieţii este durerea de dinţi. Când ţi-e lumea mai dragă, începe să te doară o măsea şi toate proiectele tale din acea perioadă sunt date peste cap. Nu ştiu cum e la alţii, dar în cazul meu orice durere de dinti a însemnat să ajung în cel mai scurt timp la un cabinet stomatologic.
Ideal ar fi să nu ajungi în situaţia de a-ţi fi cariată vreo măsea sau alte probleme de acest fel. Pentru a evita, pe cât posbil, durerea de dinţi este recomandabil să facă parte din viaţa ta câteva obiceiuri care te vor scuti de marile neplăceri legate de durerea asociată problemelor dentare.
- Primul lucru, şi poate cel mai important, pentru a-ţi păstra dantura sănătoasă este o igienă orală riguroasă, adică spălatul pe dinţi după fiecare masă sau, măcar, dimineaţa şi seara. Periajul corect al dinţilor înseamnă, ca întindere în timp, cel puţin două minute, iar ca suprafaţă, pe fiecare dinte în parte, adică pe toată suprafaţa dinţilor. Specialiştii recomandă să nu începem periajul dinţilor mereu din acelaşi loc deaorece, spre finalul acţiunii, ne plictisim şi nu mai acordăm aceeaşi atenţie tuturor zonelor dentare. Nu trebuie uitată suprfaţa limbii, plus completarea periajului dinţilor cu folosirea aţei dentare şi a apei de gură.
- Periuţa şi pasta de dinţi trebuie alese astfel încât să se potrivească cu dantura noastră. În acest sens, putem apela la medicul stomatolog în vederea recomandării unei paste de dinţi şi a unei periuţe compatibile cu dantura noastră.
- Când nu aveţi posibilitatea să vă spălaţi pe dinţi, fiind în mijlocul naturii, să zicem, folosiţi apa de gură după fiecare masă.
- Cum durerea de dinti este semnul clar că avem o carie sau alte probleme cu dantura, pentru a nu ajunge acolo este indicat să ne programăm periodic o vizită la cabinetul stomatologic, în vederea unui control al danturii noastre. Ştim cu toţii că este mult mai uşor să previi decât să tratezi (să vindeci), aşa încât putem evita marile neplăceri cauzate de durerea de dinţi mergând periodic la un consult stomatologic.
- Evitaţi, pe cât posibil, să consumaţi zahăr. Zahărul este nociv pentru dinţi. Cei mai mulţi pacienţi care ajung la cabinetul stomatologic au carii din cauza faptului că au consumat alimente bogate în zahăr, cele care demineralizează smalţul dinţilor, fenomen ce favorizează apariţia cariilor.
- Trebuie evitat consumul alimentelor foarte reci sau foarte fierbinţi. Acestea distrug smalţul dinţilor, ceea ce conduce la apariţia fisurilor dentare şi, de aici, apariţia durerilor de dinţi.
- Dacă aţi consumat citrice, băuturi carbogazoase sau sucuri naturale, nu vă spălaţi imediat pe dinţi, ci aşteptaţi o oră sau două, pentru curăţarea dinţilor, deoarece aceste alemente sunt acide şi pot produce apariţia sensibilităţii dentare.
- Mesele zilnice ar fi bine să cuprindă alimente bogate în calciu, fosfor, magneziu şi vitamine, cum ar fi peşte, legume, lactate, nuci, migdale etc., deoarece consumul acestora face dinţii puternici şi, în acest fel, evitaţi afecţiunile care ar însemna multe vizite la cabinetul stomatologic.
Alimente care curăţă, protejează şi întăresc dinţii
Există câteva alimente care, odată folosite, fac un mare bine danturii noastre.
- Merele curăţă în profunzime toate spaţiile interdentare şi albesc în mod natural dinţii datorită acidului oxalic.
- Fructele de pădure împiedică formarea tartrului având un conţinut ridicat de substanţe antibacteriene.
- Morcovii şi ţelina ajută la circulaţia sanguină la baza dinţilor, având o consistenţă elastică ridicată. Mai mult, consumate crude curăţă dinţii, întărind şi gingia.
- Peştele conţine acizi graşi care stimulează circulaţia sanguină la nivelul gingiilor. De asemenea, este bogat în fluor şi fosfor, precum şi în alte elemente care formează smalţul dinţilor.
- Un alt aliment care conţine fluor şi protejează dantura de carii este ceaiul negru. Este, totuşi, recomandat să fie consumat cu mederaţie, deoarece pătează smalţul dinţilor.
Acestea ar fi o parte dintre lucrurile importante pe care este bine să le facem, dacă vrem să avem o dantură sănătoasă. În cazul în care vrem să ajungem la un cabinet stomatologic, pentru un control de rutină, sau pentru că avem probleme cu dinţii noştri, putem alege următoarea variantă:
Prolident – clinică dentară
Str. Memorandumului, nr. 8
Cluj-Napoca, Cluj, România
Tel. programări: +40 741 215 513
Tel. contact: +40 264 542 446
Orar clinică: L-V: 8 – 19; S: 9 – 13; D: închis.