Cum obţinem răspunsuri ChatGPT precise şi utile? Iată 7 metode (tehnici, trucuri)

duminică, iunie 18, 2023 10:58
Posted in category IT

Raspunsuri ChatGPT

Folosiţi aceste metode (tehnici, trucuri) pentru a utiliza ChatGPT ca un profesionist și pentru a obține răspunsuri precise.

ChatGPT este un instrument incredibil de puternic care poate produce răspunsuri uimitoare, asemănătoare cu răspunsurile unei persoane la întrebările și solicitările tale. Dar știai că există tehnici care pot obține rezultate mai precise și mai relevante la solicitările tale?

Doar adăugând câteva elemente sau setând câteva scenarii, ChatGPT poate produce răspunsuri mai personalizate la întrebările puse. Să vedem câteva dintre modalitățile prin care putem îmbunătăţi calitatea răspunsurilor oferite de ChatGPT.

1. Atribuiți un rol

O modalitate de a obține cele mai bune rezultate de la ChatGPT este să îi atribui un rol. Aceasta este o metodă fantastică de a obține răspunsuri mai adecvate la solicitările tale. Adresarea unei întrebări ChatGPT va produce întotdeauna un răspuns, dar să nu fie răspunsul aşteptat.

Acest lucru poate fi remediat cu ușurință prin încadrarea întrebării într-un rol. De exemplu, am pus ChatGPT această întrebare: „Poți explica funcționarea soarelui?” În primul rând, am pus această întrebare fără a atribui un rol.

Răspunsul intră în unele detalii despre nucleele atomice și despre procesul de fuziune. Dar dacă publicul tău țintă ar fi o clasă plină de copii de cinci ani? Acesta este locul în care atribuirea unui rol poate ajuta. Să încercăm din nou și de data aceasta să îi atribuim rolul unui profesor.

Ei bine, când schimbăm formularea şi punem o întrebare de genul „Să presupunem că eşti în rolul unui profesor şi te adresezi unei clase de copii de 5 ani. Cum ai explica funcţionarea Soarelui?”, obţinem un răspuns mult mai potrivit pentru o clasă de copii mici. Acesta este un exemplu de modul în care atribuirea unui rol ChatGPT poate îmbunătăți relevanța răspunsului acestuia.

Există o mulțime de exemple în care atribuirea unui rol poate ajuta la producerea de răspunsuri mai personalizate. De exemplu, puteți spune ChatGPT-ului să își asume roluri precum ghid de călătorie, terminal Linux, critic de film și traducător, printre multe altele. Îi poți spune chiar că este un personaj fictiv. Singura limită este propria noastră imaginaţie.

2. Definiți canalul de comunicare și publicul țintă

Dacă folosiţi ChatGPT pentru a produce un proiect original, puteți obține rezultate mult mai impresionante, oferindu-i informații relevante. În acest caz, puteți rafina rezultatul furnizând informații despre utilizarea proiectului și unele date demografice ale publicului țintă.

De exemplu, imaginați-vă doriţi să vă creaţi propriul canal YouTube şi sunteţi interesat de echipamentul de care ați avea nevoie pentru a începe prezentările pe YouTube. Dacă punem o întrebare simplă, precum „De ce echipament am nevoie pentru propriul canal de YouTube?”, vom obţine o listă generală de echipamente.

Dar dacă rafinăm solicitarea, prezentând publicul ţintă vizat de viitorul nostru canal de YouTube, ChatGPT oferă un răspuns mult mai precis la solicitarea primită.

3. Folosiţi solicitări detaliate şi înlănţuite (cu legătură între ele)

ChatGPT va scrie o pagină de conținut pentru viitorul tău site, dacă-i ceri acest lucru. Cu toate acestea, există câteva dezavantaje în a-i solicita pur și simplu „Scrie o pagină pentru site-ul meu”. În primul rând, există limite pentru lungimea răspunsului oferit de ChatGPT. Aceasta înseamnă că este posibil să nu primiți un răspuns complet.

Dar solicitările înlănțuite vă permit să personalizați conținutul pentru a vă asigura că se potrivește nevoilor de informații și cuvinte cheie specifice. Pentru a arăta cât de eficient poate fi acest lucru, am început prin a-i solicita să scrie conținutul paginii de pornire pentru un site web.

Răspunsul este un text destul de generic, care este destul de bine scris, dar nu este pe deplin potrivit cu ceea ce dorim de la pagina de pornire. Dar utilizând prompturi înlănțuite, putem îmbunătăți rezultatele. Am început prin a cere titluri de pagină de pornire. Apoi, am cerut un scurt paragraf și trei puncte, plus includerea unor cuvinte cheie. În acest caz, răspunsul a fost mult mai bun.

4. Formatați rezultatul în Markdown

Cu excepția cazului în care se solicită altfel, răspunsurile ChatGPT sunt generate sub formă de text simplu. Cu toate acestea, poate gestiona și limbajul de marcare numit Markdown și, dacă este solicitat, va produce rezultatul solicitat în acest format.

Markdown este un limbaj incredibil de popular și puternic pentru crearea de conținut pregătit pentru web.

De exemplu, am cerut ChatGPT să scrie o scurtă postare pe blog despre patru planete interioare din sistemul solar. În primul rând, am făcut-o fără nicio formatare.

Apoi, am reformulat întrebarea pentru a obţine rezultatul în limbajul Markdown și pentru a include titluri, plus un tabel care rezumă unele dintre informații. Rezultatul a inclus un titlu și un subtitlu pentru fiecare planetă așa cum am solicitat. A inclus și tabelul solicitat în încheiere.

Aceasta este o modalitate puternică de a obține rezultate mai bine formatate, funcționează bine și atunci când este utilizat împreună cu solicitări înlănțuite.

5. Utilizați ChatGPT pentru a-și genera propriile solicitări

AI-ul (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) care stă la baza ChatGPT este incredibil de puternic. Atât de puternic, încât, cu câteva instrucțiuni, poate genera propriile solicitări și vă poate oferi idei de întrebări (solicitări) pentru ceea ce doriţi să aflaţi.

Este recomandat să oferiţi ChatGPT-ului cât mai multe detalii despre scopul solicitărilor pentru a obţine idei de întrebări cât mai precise.

Odată ce ChatGPT a creat solicitări relevante, puteți utiliza solicitarea prin referire la numărul său.

6. Adăugaţi nuanţe, chiar fără legătură cu subiectul, solicitărilor

Aşa cum unii oameni repetă aceleaşi texte, care devin plictisitoare la un moment dat, şi ChatGPT poate deveni plictisitor dacă solicitaţi mai multe răspunsuri pe aceeaşi temă. Pentru a evita monotonia, puteţi adăuga solicitărilor nuanţe proprii, cum ar fi: enumerarea unor cuvinte în legătură cu un anumit subiect, adăugarea de umor sec în tratarea unui subiect etc.

7. Utilizaţi răspunsurile ChatGPT pentru a formula alte solicitări (a dezvolta subiectul)

Se pleacă de la o idee de bază (solicitarea iniţială) şi apoi, pe baza răspunsurilor primite, putyem formula alte solicitări chatbot-ului.

Mai mult, în cazul în care dorim să vedem o înlăţuire logică de argumente, ChatGPT ne poate oferi şi aşa ceva, cu condiţia să precizăm detaliile importante ale solicitării noastre.

Instrumentele AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială), precum ChatGPT, sunt incredibil de puternice chiar și fără aceste tehnici de solicitare. Dar, cu câteva sfaturi și trucuri simple, puteți duce răspunsurile pe care le obțineți de la ChatGPT la nivelul următor.

Învățarea câtorva trucuri vă permite să deblocați întregul potențial al ChatGPT, prin generarea de conținut original și unic, adaptat nevoilor noastre de cunoaştere.

Sursa informaţiilor: Make Use Of (MUO).

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu