Știați că

duminică, octombrie 12, 2008 8:00
Posted in category Educatie

La o bere

  • Regele Fatafehi Paulah (1784), exoticul suveran al insulei Tonga din Pacific, l-a intalnit pe faimosul capitan James Cook, in timpul expeditiei acestuia din 1777. Astfel s-a aflat bizara traditie a insulei: regele este obligat sa dezvirgineze fiecare fata de pe insula, ceea ce insemna intre 8 si 10 fecioare zilnic. Se estimeaza ca, in decursul domniei sale, regele s-a culcat cu aproximativ 37.800 de virgine
  • Abd al-Aziz Ibn Saud (1876 – 1953), primul rege al Arabiei Saudite si fondatorul acestui regat, se culca in fiecare noapte cu trei femei diferite, exceptie facand perioadele in care se afla la razboi. De la varsta de 11 ani, cand a cunoscut prima femeie si pana la moartea sa, a avut 22 de sotii oficiale, 42 de fii si 125 de fiice. Datorita “performatelor” sale sexuale, tara lui se poate lauda astazi cu aproximativ 20.000 de printi sauditi.
    Sursa
  • Prima cartelă SIM a fost produsă în Germania. Aceasta a fost produsă pentru prima dată în anul 1991 de către compania Giesecke & Devrient din Munchen. Compania a vândut cartelele către un operator de telefonie din Finlanda şi pentru folosirea telefoanelor de tip GSM – Global System for Mobile Communications, cel mai răspândit standard de telefonie mobilă din lume, este nevoie de un microchip numit SIM – Subscriber Identity Mobile. Telefoanele mobile de ultimă generaţie pot folosi doua cartele sim, acest tip de telefon fiind denumit dual-sim.
  • La data de 2 septembrie 1902 a fost lansat primul film SF. Primul film științifico-fantastic este considerat Călătorie pe Lună realizat de Georges Méliès, în care prezintă o călătorie spre Lună a unei navete spațiale. Pelicula a fost realizată în Franţa, ca un film mut cu o durată de 14 minute. În această poveste un grup de savanți efectuează o călătorie în lună la bordul unui “vehicul spațial” în formă de obuz. Acolo ei întâlnesc o lume fantastică, populată de ciuperci uriașe și omuleți stranii. Când sunt loviți omuleții dispar lăsând în urma lor un fel de fum. Aflați sub amenințarea lor, savanții se reîntorc pe pământ. În cursul anului 2002 a fost descoperită o copie a acestui film într-un depozit din Franța. Chiar dacă a fost descoperită după 100 de ani, filmul s-a păstrat în perfectă stare, aceasta fiind cea mai completă copie existentă astăzi, dar s-a observat faptul că a fost colorată de mână. Filmul a fost restaurat și prezentat la Festivalul Filmului Mut Pordonone din anul 2003.
  • Scara Richter a fost creata în anul 1935 de seismologii americani Charles F Richter şi Beno Gutenberg, de la California Institute of Technology, pentru a măsura puterea unui cutremur. Scara Richter măsoară cât de amplă este mişcarea pământului şi permite stabilirea epicentrului unui seism. Măsurătorile sunt făcute cu ajutorul seismografelor. Este o scară logaritmică, pentru că magnitudinea corespunde logaritmului măsurării amplitudinii undelor de volum la 100 km de epicentru şi este este gradată de la 1 la 9. De obicei intensitatea cutremurelor nu se exprimă în numere întregi, ci în numere fracționare. Deoarece scara Richter este o scară logaritmică, o modificare de un grad este corelată cu o modificare de 10 ori a amplitudinii undelor seismice şi de aproximativ 30 de ori a energiei eliberată de cutremur. În schimb, Scara Mercalli, inventată de către seismologul italian Giuseppe Mercalli, este o scară care stabilește intensitatea unui cutremur pe baza observațiilor personale, subiective, din timpul cutremurului. Această scară stabileşte intensitatea cutremurului în funcţie de efectele acestuia asupra clădirilor şi a mediului înconjurător, dar nu este măsurată de aparate.
  • Dopul de plută este folosit fără încetare din Antichitate. Dopul de plută este o piesă cilindrică sau ușor conică, folosită pentru astuparea sticlelor de vin. Coaja stejarului de plută are o structură unică, hexagonală, care face ca pluta sa fie rezistentă la apă şi să nu fie un bun conductor de căldură şi vibraţii. Pluta conţine suberină, o substanţă naturală cerată, care o face impermeabilă la lichide şi gaze, împiedicând putrezirea. Stejarul de plută este un arbore de mărime medie, de frunze căzătoare, originar din Europa și Africa de nord. Stejarul de plută are o scoarță groasă și neregulată, în timp grosimea se măreşte și se poate recolectă la fiecare 9-14 ani, iar calitata plutei depinde nivelul precipitațiilor din zonă. Grosimea optimă este dată de dopurile pentru sticle, acestea fiind principalul produs unde se valorifică pluta. Un dop standard are 24 mm , iar pluta optimă recolectată ar trebui să fie de 30 mm. Recoltarea plutei nu dăunează arborelui, acesta având capacitatea de a produce o nouă scoarță. Stejarul de plută se cultivă pe zone mari în ţări precum: Spania, Portugalia, Algeria, Maroc, Franța, Italia și Tunisia. Portugalia detine 50% din producția mondială și aici este interzisă tăierea Stejarului de plută, excepție fac doar arborii bătrâni și improductivi. Recoltarea plutei se face manual în lunile de vară, când se desprinde ușor sub formă de plăci.
  • Cometa Haley se întoarce la fiecare 76 de ani. Aceasta este cea mai faimoasă dintre cometele periodice, fiind observată din anul 240 î.Hr. şi până în prezent de aproximativ 30 de ori. Cometa a fost numită după astronomul englez Edmond Halley, care aplicând teoria gravitaţională a lui Isaac Newton şi luând în calcul efectele gravitaţionale ale lui Jupiter şi Saturn a reuşit să stabilească cu succes data aproximativă a următoarei reîntoarceri a cometei. Conform calculelor următoarea sa apariţie va fi în data de 28 iulie 2061. Halley este aproape unică printre comete, deoarece, cu toate că are dimensiuni mari, este foarte activă şi urmează o orbită regulată, bine definită.
  • Tigara electronică a fost inventată de un farmacist. Ţigara electronică a fost inventată de farmacistul chinez pe nume Hon Lik, care în urma unei tragedii în familie, tatăl său a murit de cancer pulmonar, a devenit conştient de efectele dăunătoare ale folosirii ţigărilor tradiţionale. Hon Lik era, la momentul invenţiei, fumător constant şi astfel a reuşit să experimenteze şi să descopere cum să poată fuma în continuare fără riscuri pentru sănătatea sa. Ţigara electronică a fost fabricată iniţial în China, dar mai apoi procesul de producţie s-a extins în Statele Unite ale Americii şi Europa. Aceasta are formă şi dimensiuni asemănătoare ţigării clasice dar nu face decât să emită nicotină pură, fără produse de ardere, deoarece nicotina lichidă este păstrată într-un mic rezervor. Ţigările electronice nu conţin gudron, monoxide de carbon şi nici alte chimicale nocive care pot fi găsite în ţigările tradiţionale din tutun. Cel care foloseşte ţigara electronică este cunoscut ca o persoană ce abureşte sau vaporizează, nu fumează pentru ca nu există nici cea mai mica urma de fum prezentă prin utilizarea acestui tip de ţigări electronice, ea emite doar vapori de apă, nicotină sau glicerină.
  • Termenul de “vaccin” a fost introdus în medicină de englezul Edward Jenner. Vaccinarea reprezintă o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin administrarea unui vaccin. Totodată vaccinul este un preparat biologic dotat cu proprietăți antigenice, care declanșează apariția răspunsului imun la organismele supuse vaccinării. Edward Jenner a fost un recunoscut medic generalist din Marea Britanie, care a descoperit un vaccin pentru variolă, o boală contagioasă care a facut victme milioane de oameni de-a lungul timpului. Acesta a testat primul vaccin contra acestei maladii încă din anul 1796, dar abia în anul 1977, variola a fost total eradicată; de atunci nu s-a mai semnalat niciun caz. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural. În prima jumătate a secolului XIX vaccinarea are o aplicabilitate limitată, dar la sfârșitul lui sunt elaborate primele programe naționale de vaccinare. În aceeași perioadă se descoperă și prima metodă de imunizare pasivă, seroterapia, astfel în 1890 Paul Ehrlich, Emil von Behring și Shibasaburo Kitasato reușesc să folosească cu succes seruri imune contra difteriei și tetanosului. În anul 1896, Pfeiffer și Kolle în Germania și Wright, în Anglia, concep primul vaccin pentru uz uman împotriva febrei tifoide. Programele de vaccinare în masă au avut un impact considerabil în medicina preventivă, contribuind la reducerea numărului de cazuri de difterie, tetanos, tuse convulsivă, rujeolă, rubeolă, oreion și hepatită virală B în majoritatea țărilor industrializate.
  • Teorema lui Pitagora a fost formulată pentru prima oara în Babilon. Deşi teorema i se atribuie astăzi filozofului şi matematicianului grec antic Pitagora, aceastaa fost cunoscută de mai toate civilizaţiile antice printre care: indienii antici, asiro-babilonienii, egiptenii antici, chinezii antici. Teorema lui Pitagora afirmă că “în orice triunghi dreptunghic, suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei”. Dacă se notează cu a şi cu b lungimile catetelor unui triunghi dreptunghic iar cu c lungimea ipotenuzei acestuia, atunci teorema lui Pitagora afirmă că: a2 + b2 = c2. Reciproca este adevărată: oricare ar fi trei numere pozitive a, b, c astfel încât a2 + b2 = c2, există un triunghi cu laturi de lungimi a, b, c, iar unghiul dintre laturile de lungimi a și b va fi drept. Se crede însă că Pitagora a fost primul matematician care a şi demonstrat-o.
  • Termenul World Wide Web a fost inventat de un programator englez. Abreviat WWW, acesta este un sistem de documente şi informaţii de tip hipertext legate ele între ele care pot fi accesate prin reţeaua mondială de Internet. Acest sistem a fost inventat de către Tim Berners-Lee, care a propus pentru prima data în anul 1989 un sistem de management al informatiilor. Propunerea a apărut în urma problemelor de comunicare pe care le întâmpinau echipele de cercetători ce foloseau centrul, chiar şi folosind poşta electronică. Prima pagina web creată de acesta şi de colaboratorii săi este şi în acest moment funcţionala. Tim Berners-Lee şi echipa sa au realizat primele versiuni pentru patru componente cheie necesare serviciului web: – protocolul de intercomunicație HTTP; – limbajul de descriere a hipertextului HTML, pentru a putea fi afişat de browser; – serverul de web; – browserul. Termenul Internet provine din împreunarea artificială şi parţială a două cuvinte englezeşti: interconnected-interconectat şi network-reţea.
  • Prima mașină de calcul care putea realiza operații de împărțire și înmulțire a fost inventată în 1671. Aceasta a fost realizată de către Wilhelm Gottfried Leibnitz, un filozof și matematician german care a introdus termenul de “funcție” – pe care l-a folosit pentru a descrie o cantitate dependentă de o curbă. Leibniz a elaborat în jurul anului 1675 bazele calculului diferențial și integral, de o mare însemnătate pentru dezvoltarea ulterioară a matematicii și fizicii, independent de matematicianul Isaac Newton, care enunțase deja principiile calculului infinitezimal într-o lucrare încă din anul 1666. Simbolurile matematice introduse de Leibniz în calculul diferențial și integral se folosesc și în zilele noastre. Perfecționând realizările lui Blaise Pascal, acesta a construit un calculator mecanic, capabil să efectueze înmulțiri, împărțiri și extragerea rădăcinii pătrate. A dezvoltat forma modernă de numărare binară – fiecare număr poate fi exprimat cu ajutorul cifrelor 0 și 1, acesta fiind utilizată astăzi în informatică și pentru calculatoare. Leibniz a încercat să creeze un calcul logic, o logică bazată pe utilizarea simbolurilor, fiind un precursor al logicii matematice. Alături de Isaac Newton, Wilhelm Gottfried Leibnitz este considerat fondatorul analizei matematice moderne. În cursul anului 1700, matematicianul a fondat și a fost primul președinte al “Academiei de Științe” din Berlin.
  • Primul domeniu de internet comercial înregistrat este domeniul SYMBOLICS.COM. Domeniul symbolics.com a fost înregistrat conform bazei de date whois la data de 15 martie 1985 de către o firmă de calculatore din Cambridge, Massachusetts. La data de 1 Noiembrie 2012 erau înregistrate peste 14 de milioane de nume de domenii .ro
  • Primul SMS (Short Message Service) a fost trimis la data de 3 decembrie 1992. Neil Papworth, un inginer din Marea Britanie, angajat al companiei Sema Group, din Newbury, Berkshire, pe atunci in varsta de 22 de ani, a trimis un mesaj directorului Vodafone, Richard Jarvis, cu ocazia unei petreceri de Crăciun. El i-a transmis urarea de sărbători fericite “Happy Christmas”.
  • Cum au stabilit inventatorii CD-ului mărimea acestuia? Inginerii firmei au considerat că pe un asemenea suport trebuie să încapă întreaga Simfonie a IX-a de Ludwig van Beethoven. În acest fel, celebra piesă muzicală a determinat dimensiunea tuturor CD-urilor fabricate ulterior.
  • Primul laptop din istorie este Xerox NoteTaker. Acesta a fost produs de Xerox in 1976, prin compania PARC şi conţinea o tehnologie foarte avansată pentru acele timpuri: 128 kB RAM şi un procesor de 1 MHz. Costurile mari de producţie, estimate acum la aproximativ 50.000 dolari, au făcut ca acest model să rămână un prototip produs în câteva exemplare. Primul laptop comercial, a fost Osborne1, produs în anul 1981, acesta costa 1795 de dolari dar oferea un pachet software de 2000 de dolari, pe lângă configuraţia hardware destul de avansată pentru acele timpuri: 64 kB RAM, procesor Z80 de 4 MHz şi doua unitati floppy.
Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu