De ce este important cum alegi un web hosting
duminică, octombrie 27, 2019 9:53Atunci când vorbim despre web hosting pentru un site, fie că este vorba despre un blog, site comercial, site al unei publicaţii, site al unei instituţii etc., ar trebui să fie clar faptul că hosting-ul (serverul pe care este găzduit site-ul) are un rol major în evoluţia ulterioară a demersului nostru online. Nu poţi evolua în mediul online dacă nu alegi un web hosting de calitate.
Dar ce înseamnă un web hosting de calitate? S-ar putea întreba unii dintre noi. După o experienţă de peste 11 ani în domeniul blogurilor şi site-urilor web, aş putea enunţa următoarele caracteristici ale unui web hosting de care să fii mulţumit, după ce l-ai ales.
- Raportul preţ/calitate ar fi o primă caracteristică. În aceşti ani am realizat, uneori pe propria piele, că un web hosting foarte ieftin nu înseamnă decât o piatră de moară ce va atârna greu pe drumul unei evoluţii normale a site-ului. De regulă, serverele care oferă găzduire la preţuri foarte mici au servicii îndoielnice. E ca în comerţul obişnuit: când cumperi ceva ieftin (chinezării), te aştepţi ca acel produs să fie de proastă calitate. Dimpotrivă, un web hosting care cere un preţ normal, nu neapărat exagerat de mare, cu siguranţă îţi va oferi un serviciu de calitate, de care să fii mulţumit. Şi ar mai fi ceva: dacă nu ai bani, nimeni nu te obligă să cumperi web hosting, doarece există variante gratuite: platforme precum Blogger, WordPress.com etc. oferă găzduire gratuită pentru site-ul tău. Evident, în caz că nu ştii, găzduirea gratuită are nişte limitări, te vei lovi de nişte bariere în anumite locuri, aşa încât, dacă vrei libertate totală, trebuie să alegi un web hosting plătit, nu gratuit.
- O altă caracteristică ar fi “de câte ori şi cât de des cade serverul”. Deh, se mai întâmplă şi aşa ceva. Aici, însă, contează foarte mult durata. De exemplu, acest site era găzduit în urmă cu nişte ani pe un server (nu-i dau numele pentru a nu-i face reclamă, deoarece, nu-i aşa, chiar şi reclama gratuită este tot reclamă) care, la un moment dat, a fost oprit din cauza faptului că firma respectivă a fost evacuată din clădirea unde-şi avea sediul. Stres, nervi, aşteptare din partea celor, deloc puţini, care avea web hosting-ul la respectiva firmă. După aproximativ o săptămână, timp în care unii au pierdut trafic, adică bani, server-ul a fost repornit de o altă firmă, iar unii au plecat, alţii au rămas la noua firmă. Cum nu aveam backup-ul la zi (ultimul backup era din urmă cu vreo trei luni), m-am gândit cu groază în acea perioadă la faptul că voi pierde tot ce am pus pe site în ultimele trei luni (aveam articolele, dar a lua de la capăt cu postările înseamnă să pierd o groază de timp). Aşa încât este bine să alegi găzduirea pe un server cunoscut, administrat de o firmă serioasă, la care nu vor apărea astfel de probleme.
- Pachetul web hosting se alege şi în funcţie de necesităţile site-ului tău. De exemplu, dacă ai un simplu blog, pe care-ţi postezi gândurile şi alte însemnări zilnice, nu ai nevoie de un pachet web hosting complex, cu 1001 facilităţi. Lucrurile, însă, se schimbă dacă ai un site care-ţi doreşti să evolueze, la care traficul are o creştere constantă, pe care-l vezi departe în viitorul nu foarte îndepărtat. În acest caz, este recomandabil să ai un pachet web hosting de alt calibru decât cel amintit anterior, un pachet care să-ţi asigure toate instrumentele necesare acestei evoluţii.
Dar, dincolo de o caracteristică sau alta, un lucru este cert: fără un web hosting potrivit, toată aventura noastră în mediul online este sortită eşecului. Iar pentru a nu ajunge aici, ne informăm înainte de a alege, iar ca sursă de informare putem folosi şi recomandarea de mai jos, venită din partea cuiva care, repet, are nişte ani petrecuţi în spaţiul virtual.
Iar recomandarea mea este:
Gazduire.ro (Gazduire Web S.R.L.)
Adresa: Bd. Pierre de Coubertin 3-5, Office Building, Etaj 2,
Sector 2, 021901, Bucuresti, Romania
Telefon: 0374.187.899
E-mail: vanzari@gazduire.ro sau suport@gazduire.ro
Fax: 021.209.53.25