De ce hemoroizii iti pot pune viata in pericol

marți, iulie 30, 2019 18:50
Posted in category Diverse

HemoroiziIn mass-media se vorbeste din ce in ce mai des despre afectiunile canalului digestiv, cum ar fi hemoroizii si fisurile anale, ca si cum acestea ar fi firesti.
Exista tot felul de sfaturi, care ne indica ca aceste afectiuni nu necesita atentie si nici tratament, dar din pacate, de cele mai multe ori, aceste sfaturi nu fac decat sa accentueze nepasarea celor care prezinta hemoroizi, afectiuni care in unele cazuri pot dezvolta complicatii foarte grave.

Ce sunt hemoroizii?

Boala hemoroidala sau hemoroizii reprezinta o afectiune a vaselor de sange prezente in partea terminala a tubului digestiv, denumita canalul anal.
Aceasta afectiune se manifesta prin pierderea elesticitatii si inflamarea acelor vase de sange, iar simptomele sunt reprezentate de durerea constanta in pozitia sezut, mancarime sau sangerari in timpul scaunului.
Cauzele comune ale hemoroizilor sunt dintre cele mai banale, cum ar fi: constipatia, sarcina, sau sedentarismul.

Hemoroizii pot fi de mai multe tipuri:

  • interni – situati in interiorul rectului, nu pot fi vazuti, iar pacientul poate sa nu stie de existenta lor;
  • externi – situati in pielea din jurul anusului, acestia pot fi atinsi direct si sunt durerosi;
  • hemoroizi trombozati – acestia reprezinta cheaguri care se umfla si de obicei duc la inflamatii severe.

Din pacate pentru majoritatea celor care sufera de hemoroizi, aceasta boala devine un subiect tabu, evitand constant sa ceara sfaturi sau sa mearga la o consultatie de specialitate.

De ce hemoroizii pot fi un pericol grav pentru sanatate?
In momentul in care afectiunea evolueaza si se acutizeaza, apar sangerarile din ce in ce mai abundente in timpul scaunului, care pot genera anemie sau pot duce la complicatii ceva mai delicate, cum ar fi suprainfectiile locale.
Din pacate, exista si situatii in care hemoroizii prevestesc afectiuni mult mai grave, cum ar fi cancerul de rect, de aceea este destul de important sa existe o consultatie timpurie in cadrul unei clinici specializate.

Cum se trateaza boala hemoroidala?
Metodele neinvazive de tratament hemoroizi sunt cele mai des intalnite, acestea constand in administrarea de analgezice impreuna cu creme si supozitoare, care pot ajuta la retragerea acestora.
In cazurile mai complicate, un tratament pentru hemoroizi eficient, poate fi cel de indepartare prin urmatoarele proceduri:
Tratare hemoroizi prin legarea acestora cu benzi elastice, astfel incat sa isi piarda vascularizarea si in final sa dispara.
Scleroterapia – sau injectarea de anumite substante direct in hemoroizi, care in final sa duca la retragerea acestora.
Hemoroidectomia – reprezina interventia chirurgicala necesara eliminarii directe a hemoroizilor.

Cum sa previi hemoroizii?
Cel mai adesea este necesar sa se elimine constipatia, deci o dieta bogata in de fructe, legume si fibre, poate face minuni in aceasta privinta.
Consumul de lichide este de asemenea indicat, mai ales dimineata si inaintea scaunului.
Miscarea fizica intensa intareste organismul si regleaza tranzitul intestinal, iar sporturile ca jogging-ul sau gimnastica sunt de asemenea recomandate.

In concluzie, boala hemoroidala poate fi o afectiune cu vindecare relativ usoara, sau poate prevesti alte afectiuni mai grave, de aceea va incurajam sa efectuati o consultatie la o clinica de specialitate, ori de cate ori este cazul.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu