Diferența între Mbps și MB/s

miercuri, mai 29, 2013 21:37
Posted in category IT

InternetForumurile de la noi și paginile oficiale de Facebook ale furnizorilor de internet sunt pline de utilizatori care reclamă faptul că viteza promisă de operator nu se compară cu cea din realitate, însă cei mai mulți nu fac diferența între Mbps și MB/s.

UPC oferă cea mai mare viteză la internet 150 de Mbps, iar RCS&RDS şi Romtelecom oferă viteze de 100 de Mbps. Pe forumuri, utilizatorii se întreabă de ce nu ating aceaste viteze. Puţini ştiu însă că nici măcar sud-coreenii, care au cel mai bun internet din lume, nu descarcă fişiere cu o asemenea viteză. Deseori, utilizatorii de internet confundă megabitul pe secundă cu megabyte-ul pe secundă. Factorul de multiplicare dintre Mbps şi MB/s este de 8, astfel încât la o viteză de 150 de Mbps echivalentul downloadului este de 18,75 MB/s, iar la 100 de Mbps este de 12,50 MB/s.

Pentru a putea descărca fişiere cu astfel de viteze utilizatorii trebuie să ţină cont de mai multe aspecte. În primul rând, cu cât efectuezi mai multe operaţiuni în acelaşi timp, cu atât ai nevoie de o lăţime mai mare de bandă. Dacă downloadezi un fişier mare, faci streaming video şi vrei să navighezi în acelaşi timp, probabil nu vei avea aceeaşi viteză ca atunci când doar navighezi. Este important să foloseşti ultima versiune de browser, dar şi o soluţie antivirus. Viruşii, programele spyware şi alte tipuri de programe, nu numai că îţi încetinesc computerul, dar îţi scad şi viteza de internet. Dacă foloseşti un router trebuie să te asiguri că reţeaua e parolată. Dacă nu o parolezi, este ca şi cum ţi-ai invita vecinii să îţi folosească internetul.

Sfaturi pentru utilizatorii rețelelor fără fir

Când vă conectați la o rețea fără fir (Wi-Fi), viteza conexiunii Internet poate fi afectată atât de locul în care este amplasat computerul, cât și de alte dispozitive fără fir care se află în aceeași zonă. Rețelele fără fir funcționează pe frecvențe asemănătoare acelora utilizate de alte dispozitive, cum ar fi telefoanele fără fir. Funcționarea unui telefon fără fir de 2,4 gigahertzi (GHz) lângă un laptop fără fir de 2,4 GHz poate cauza interferențe sau blocarea completă a conexiunii rețelei fără fir. Proximitatea unui punct de acces fără fir sau a unui ruter, ca și obstrucțiile fizice, pot afecta calitatea conexiunii la Internet. Pentru a îmbunătăți viteza de conectare, apropiați-vă de punctul de acces și asigurați-vă că nu sunt obstrucții fizice între punctul de acces și computer.

Vrei să verifici care este viteza ta de internet? Îţi recomandăm site-ul https://www.speedtest.net/ Pe durata testului, ai grijă să nu rulezi şi alte aplicaţii care generează trafic online (programe messaging, file-sharing, browsing, streaming, etc).

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Diferența între Mbps și MB/s”

 1. Unic și irepetabil pe Internet | A șaptea dimensiune says:

  februarie 20th, 2016 at 15:11

  […] Diferența între Mbps și MB/s […]

 2. Internet fără curent electric | A șaptea dimensiune says:

  februarie 20th, 2016 at 15:32

  […] Diferența între Mbps și MB/s […]

 3. România, țara europeană cu cea mai bună conexiune la Internet | A șaptea dimensiune says:

  februarie 20th, 2016 at 18:45

  […] Diferența între Mbps și MB/s […]

 4. Românii, vicecampioni europeni la stat pe net | A șaptea dimensiune says:

  februarie 20th, 2016 at 19:42

  […] Diferența între Mbps și MB/s […]

 5. Ce mai fac primii 21 de angajați ai Google (I) | A șaptea dimensiune says:

  februarie 20th, 2016 at 19:54

  […] Diferența între Mbps și MB/s […]

 6. Ce are Windows Phone și nu are iPhone | A șaptea dimensiune says:

  august 17th, 2016 at 11:56

  […] Diferența între Mbps și MB/s […]

 7. Cum să-ți încarci telefonul pentru a prelungi viața bateriei | A șaptea dimensiune says:

  august 17th, 2016 at 12:17

  […] Diferența între Mbps și MB/s […]

Adauga un comentariu