Cum ștergem complet datele personale de pe Internet
marți, noiembrie 13, 2012 21:21Peisajul minelor de date personale şi al exploatării lor se schimbă mai rapid ca niciodată. Să încerci să-ţi protejezi singur datele personale de pe web este ca şi cum ai vrea să-ţi dezvolţi propriul program antivirus – deci foarte dificil. Există însă o metodă uşoară – scrie Business Insider – prin care le puteţi şterge.
„Oamenii iau decizii importante unii despre alţii pe baza informaţiilor găsite online înainte de a se întâlni în viaţa reală. Aceste decizii, adeseori importante, se răsfrâng asupra carierei, legăturilor amoroase sau demnitaţii unui om“, spune Michael Fertik, CEO şi fondator al ReputationDefender, companie americană specializată în verificarea datele ce pot fi găsite online despre fiecare.
Dacă cei care lucrează în companiei lui pot „farda“, pe bani frumoşi, imaginea unei persoane online, pornind de la rezultate nedorite pe Google până la poze compromiţătoare de pe net, Business Insider scrie că există un site – Safe Sheperd -, lansat lansat în octombrie 2011 care oferă utilizatorilor posibilitatea de a identifica şi a şterge datele personale postate pe formularele online, fie că sunt pentru un cont de e-mail fie pentru o comandă online.
Serviciul este gratuit însă este disponibil doar membrilor înregistraţi pe Safe Shepherd. Iată paşii care trebuie urmaţi pentru a şterge complet datele personale pe care le-aţi postat pe Internet:
1. Intraţi pe safeshepherd.com şi înregistraţi-vă gratuit cu opţiunea „”Sign Up Free”.
2. Completaţi informaţiile de bază cerute.
3. Site-ul scanează internetul în bazele de date publice în care figuraţi.
4. După câteva secunde vor apărea rezultatele cu datele personale care ar putea să vă aparţină. Pentru a şterge o înregistrare, selectaţi opţiunea „Block This Record”.
5.Safe Shepherd trimite un e-mail după ce datele au fost şterse.
6. După ştergerea datelor veţi primi un indicator cu gradul de siguranţă online al profilului dumneavoastră
De asemena, pentru protecţia online a datelor personale, aveţi mare atenţie la serviciile de geolocaţie. Smartphone-urile, aplicaţiile şi serviciile web marchează în mod frecvent poziţia voastră în timp. Încă nu cunoaştem toate implicaţiile acestor servicii asupra intimităţii şi este posibil să mai dureze până le vom afla. Deocamdată, gândiţi-vă de două ori cum folosiţi caracteristicile „Tocmai am intrat în restaurantul XYZ“. Şi dacă nu ştiţi ce înseamnă geolocaţie, închideţi imediat funcţia de pe telefon. Ca regulă primordială, nu ar trebui să lăsăm nişte terţi să colecteze informaţii despre noi fără să ştim despre ce fel de informaţii e vorba şi cum sunt colectate.
Şi nu în ultimul rând, închideţi conturile vechi. Dacă nu mai folosiţi Netlog, Twitter, Hi5, Facebook, Friendster sau MySpace, închideţi-vă conturile de acolo. O curăţenie digitală la anumite intervale de timp vă ajută să reduceţi cantitatea de informaţii personale vechi care plutesc în eter. Reducând amprenta voastră digitală, reduceţi riscul ca profilul vostru digital să fie construit, catalogat şi exploatat.
Citeste si articolele:
Teodor Marin says:
noiembrie 16th, 2012 at 10:51
Consider ca e aproape inutil.
ROMEO CARUNTU says:
noiembrie 22nd, 2012 at 22:38
Am incercat sa ma inregistrez si dupa completarea formularului cand sa ma loghez nu ma lasa deloc. Ai vreo idee de ce?
Cornel Căruntu says:
noiembrie 22nd, 2012 at 22:44
Ai mers la casuta de mail, acolo unde ai toate datele de logare? Scriptul de logare nu este facut de mine, dar cred ca acolo ar putea fi problema.
Mihai Moga says:
noiembrie 23rd, 2012 at 19:10
Eu nu consider acest site chiar inutil. Poate ca sunt oameni care sunt intregistrari pe o multime se site-uri si ar dori sa „dispara” de pe ele.
CARUNTU ROMEO ADRIAN says:
noiembrie 23rd, 2012 at 20:19
Binenteles ca dupa completarea formularului pe site asteptam sa primesc pe email linkul de activare , ceea ce nu s-a intamplat nici pana in momentul de fata. Eu mai astept caci sunt interesat sa vad daca functioneaza asa cum ai spus. Tu l-ai incercat?
GIF-uri geometrice fascinante says:
septembrie 6th, 2014 at 14:42
[…] Cum ștergem complet datele personale de pe Internet […]
Diferența între Mbps și MB/s | A șaptea dimensiune says:
februarie 20th, 2016 at 14:06
[…] Cum ștergem complet datele personale de pe Internet […]
Unic și irepetabil pe Internet | A șaptea dimensiune says:
februarie 20th, 2016 at 15:12
[…] Cum ștergem complet datele personale de pe Internet […]
Firefox nu uită și nu iartă! | A șaptea dimensiune says:
august 16th, 2016 at 16:00
[…] Cum ștergem complet datele personale de pe Internet […]