Filme ce merită văzute (XVIII)

duminică, februarie 5, 2023 18:41
Posted in category Educatie

Patimile lui Hristos, filmThe Passion of the Christ – Patimile lui Hristos (2004); regia: Mel Gibson; cu: Jim Caviezel, Maia Morgenstern, Monica Bellucci etc.

Note. Cinemagia.ro: 7,7 (3.095 voturi); IMDB: 7,2 (233.970 voturi).

Un film cu 3 nominalizări Oscar în 2005 (pentru cea mai bună imagine, pentru cea mai bună coloană sonoră şi pentru cel mai bun machiaj).

Mel Gibson are câteva merite incontestabile odată cu realizarea acestui film. Spre deosebire de alte fime propagandistice, care puneau într-o lumină idilică suferinţele celor condamnaţi la crucificare în acele vremuri, filmul despre care povestesc prezintă adevărul crud şi exact al barbariei acelei perioade istorice.

Omul Hristos are parte exact de „tratamentul” oricărui condamnat la moarte. Drumul crucii este presărat cu sânge, iar ultimele 12 ore din viaţa pământească a personajului Iisus Hristos sunt un coşmar greu de privit, darămite de suportat.

Un alt merit de excepţie al filmului este limba în care vorbesc personajele: romanii, în limba latină, evreii, în aramaică.

Filmul ţi se întipăreşte în memorie, chiar dacă pe moment ai tendinţa să nu mai priveşti cruzimea umană în esenţă pură.

Nimic nu este glorios şi supranatural în acest film. Suferinţă şi lacrimi, durere şi acceptare, în tabăra binelui, barbarie şi nepăsare, aroganţă şi tradiţii criminale în tabăra răului.

Filmul ne face să înţelegem de ce omul Hristos nu este cu nimic deosebit de fiecare dintre noi, după cum cei care l-au condamnat la moarte nu sunt cu nimic mai altfel decât unii dintre semenii noştri, care ar proceda exact la fel astăzi.

Cea mai mare primejdie pentru omenire este banalitatera răului. De aici şi până la genocid, crimă, barbarie nu mai este decât un pas. Acest pas s-a făcut în urmă cu 2000, după cum ne povesteşte acest film memorabil.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu