Filme ce merită văzute (XVII)

duminică, decembrie 25, 2022 15:00
Posted in category Istorie

Apocalypto

Apocalypto (2006); regia: Mel Gibson; cu: Gerardo Taracena, Dalia Hernandez etc.

Note. Cinemagia.ro: 8,4 (2.257 voturi); IMDB: 7,8 (314.996 voturi).

Un film cu 3 nominalizări Oscar în 2007 (pentru cele mai bun machiaj, cel mai bun montaj de sunet, cel mai bun mixaj de sunet) şi o nominalizare Globul de Aur, tot în 2007 (pentru cel mai bun film străin).

Un film cu scene foarte dure, în care cruzimea umană este redată în toate amănuntele. Aşa încât, filmul este interzis minorilor sub 18 ani.

Acţiunea filmului se petrece în America dinaintea venirii europenilor şi spulberă, în opinia mea, prejudecata conform căreia mayaşii şi aztecii, plus alte populaţii autohtone, erau nişte îngeraşi şi, vezi doamne, europenii i-au exterminat pe aceşti imaculaţi băştinaşi.

Civilizaţii anterioare anului 1492, anul descoperirii Americii de către Cristofor Columb, erau crude şi barbare, jertfele umane erau ceva obişnuit, luptele între triburile rivale erau omniprezente.

Mel Gibson, regizorul filmului, încearcă să surprindă, în cele 130 de minute ale filmului, cruzimea specifică triburilor amerindiene, plasând eroul filmului într-o călătorie iniţiatică, printre obişnuiţii „îngeraşi” mayaşi, cei care nu aveau nicio remuşcare atunci când smulgeau inima unui nefericit, pe când acesta încă mai trăia.

În această lume crudă şi barbară, îşi fac apariţia, la finalul fimului, conchistadorii europeni, care erau de departe mult mai paşnici, cu puştile din dotare, decât băştinaşii care te torturau până la moarte, cu o plăcere sadică, în cazul în care aveai ghinionul să te naşti în tribul rival.

Filmul este dinamic, nu are niciun moment de lâncezeală, te ţine cu sufletul la gură, cum se spune, în aşteptarea desfăşurării acţiunii.

Un film pe care nu-l uiţi, dar la care trebuie să ai stomacul tare, altfel s-ar putea să vomiţi. Nu este recomandat celor slabi de înger.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu