Filme vechi, dar bune (IV)

vineri, aprilie 27, 2018 14:25
Posted in category Educatie

The InsiderFumatul poate fi dăunător sănătăţii. Da’ sigur se dovedeşte folositor, ca pretext, pentru realizatorii unei producţii ce-şi propune din capul trebii: Filmare şi tutun! Uriaşul scandal provocat de ex-şeful departamentului de cercetare de la Brown & Williamson, care a acceptat să-şi dea în gât fosta companie, iacătă, s-a transformat într-un film frumuşel (The Insider, SUA, 1999; regia: Michael Mann; cu: Al Pacino, Russell Crowe, Cristopher Plummer etc.), deşi puţin cam lung şi niţel didactic.

Doi oameni, un savant (intepretat de Russell Crowe) şi un jurnalist (Al Pacino), aflaţi în luptă cu un întreg sistem (încarnat de mafia marilor producători de ţigări), ohohoo, ce subiect palpitant! Cu un scenariu şi o regie super-profi, cu o imagine tăiată la fix, cu nişte actori meseriaşi – păi, cum putea să iasă un astfel de film? Fine quality, guaranteed satisfaction! Good taste, american style! Chit că unii cârcotaşi ar putea zice că pelicula lui Michael Mann nu se abate prea mult de la reţetă, noi, spectatorii, am rămas cu nişte concluzii sănătoase, măcar din câteva puncte de vedere: artistic – pot ieşi creaţii valabile chiar şi din subiecte juridico-economice destul de aride; moral – chiar şi idealiştii solitari cu aparenţă de Don Quijote pot, uneori, să triumfe; şi, în fine, geografico-deontologic – distanţa care separă presa şi justiţia din America de presa şi justiţia din România, stimaţi spectatori, este aproape egală cu distanţa dintre Hollywood şi Buftea. La final, ca amănunt picant, am consemnat faptul că singurul personaj care fumează în film este un terorist Hezbollah. După care, la capătul a 2 h 37 min, sfârşindu-se zăendul cu tot cu generic, am ieşit din sală şi, satisfăcuţi, ne-am aprins o ţigară. (“Academia Caţavencu”, nr. 439/2000)

Citeste si articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “Filme vechi, dar bune (IV)”

 1. Filme vechi, dar bune (V) | A șaptea dimensiune says:

  februarie 2nd, 2019 at 12:53

  […] Filme vechi, dar bune (IV) […]

 2. Coliva unchiului Tom Hanks | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 29th, 2019 at 14:35

  […] Filme vechi, dar bune (IV) […]

 3. Nici extratereştrii nu mai sunt ce erau odată | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 29th, 2019 at 15:23

  […] Filme vechi, dar bune (IV) […]

 4. Filme vechi, dar bune (VII) | A șaptea dimensiune says:

  mai 1st, 2019 at 20:04

  […] Filme vechi, dar bune (IV) […]

 5. Somnul acţiunii naşte thrillere | A șaptea dimensiune says:

  iunie 1st, 2019 at 7:39

  […] Filme vechi, dar bune (IV) […]

 6. Dau un regat pentru un musical | A șaptea dimensiune says:

  iulie 6th, 2019 at 15:11

  […] Filme vechi, dar bune (IV) […]

Adauga un comentariu