Inchiziția în 600 de cuvinte

sâmbătă, mai 3, 2014 19:27
Posted in category Educatie, Istorie

InchizitiaCăutând printre documente mai vechi, descărcate de pe net, am descoperit un material despre Inchiziție, scurt și la obiect, ce mi-a plăcut. Nu știu cine este autorul, dar sper că nu-i o crimă dacă postez acest material. Haideți să ne amintim datele principale ale celei mai negre pagini din istoria creștinismului catolic.

Inchiziția

Inchizitia a fost o instanta judecatoreasca instituita de biserica catolica, prin decretul papei Gregor IX in anul 1231, in scopul depistarii si reprimarii sângeroase a asa-zisilor eretici. Sarcina interogatoriilor, persecutiilor, torturilor si arderilor pe rug a fost preluata de catre ordinele calugaresti ale Franciscanilor si Dominicanilor. In fruntea inchizitiei a stat un Mare Inchizitor. Inchizitia a constituit una din cele mai grave erori savârsite de Biserica Romano-Catolica, care a dus la crime pe scara de masa impotriva umanitatii.

Dupa ce Romano-Catolicismul si-a consolidat puterea in Evul Mediu, cetatenii cu vederi liberale, care nu se aliniau cu dorintele, nu intotdeauna biblice, ale Bisericii oficiale, au inceput sa fie priviti ca „eretici”, ca inamici ai societatii. La doi ani dupa masacrarea ereticilor albigenzi, Papa Grigore IX publica documentul apostolic Excommunicamus (20 aprilie 1231) prin care anunta infiintarea unui tribunal supranational care sa judece cazurile de erezie. Intentia Papei Grigore IX stabilea ca obligatorie efectuarea unei anchete care sa confirme sau sa infirme temeinicia acuzatiei de erezie. Tribunalul a primit numele de inchizitie (lat. inquisitio = cercetare, ancheta). Inchizitia a functionat mai mult in tarile din sudul si vestul Europei, in special in Spania si a inceput a judeca pe toti aceia care au ncercat sa raspândeasca printre credinciosi invataturi asa-zise false in materie religioasa, in dauna credintei. Biserica a considerat firesc sa aiba si ea un for care sa ceara socoteala celor care se amestecau in probleme religioase fara a fi – dupa parerea ei – competenti; aceasta a fost Inchizitia. Ea a jucat un mare rol mai ales in istoria Evului Mediu. Condamnarile care s-au facut se datoreaza principiilor considerate optime pentru a apara ordinea publica lezata prin invataturile asa-zise eretice.

Când era semnalata prezenta ereziei intr-o regiune, se anunta o ancheta: ori se deplasa tribunalul la fata locului, ori erau convocati suspectii, in corpore, la centru. Când era vorba de cazuri particulare, celui in cauza i se trimitea o citatie prin parohia teritoriala. Neprezentarea la locul stabilit in termen de 30 de zile atragea dupa sine excomunicarea, fapt care reducea sansele la proces. Adus in fata Tribunalului, suspectul era pus sa jure ca va spune adevarul, dupa care era interogat si un notar consemna intrebarile si raspunsurile. Mijloacele dure de constrângere fizica erau folosite in cazul in care cel anchetat refuza sa raspunda la intrebari. Asa-zisul eretic care isi retracta erorile primea o sanctiune ispasitoare, dupa gravitatea constatata arbitrar.

Categorii de pedepse degradante date de Inchizitie inculpatilor:

  • posturi indelungate, opere de binefacere, zidirea unei biserici, pelerinaje la locurile sfinte;
  • participarea la celebrari liturgice comunitare stând intr-un colt al bisericii, descult si cu o lumânare aprinsa in mâna;
  • purtarea unui semn distinctiv, cusut pe haine, ori purtarea unor vesminte de culoare speciala;
  • amenzi, confiscarea bunurilor, interdictia indeplinirii anumitor functii publice;
  • inchisoarea pe un timp determinat sau pe viata;
  • condamnarea la moarte.

Cei care aveau legaturi cu diferite secte ori cu eretici erau excomunicati. Când un eretic refuza sa retracteze sau când recidiva, Tribunalul inchizitorial il incredinta judecatorului civil, care, de regula, ii pregatea rugul. Majoritatea inchizitorilor au dat Inchizitiei o fata monstruoasa (Thomas de Torquemada, Conrad de Marbourg, Robert cel Mic, Pierre Cauchon, Jean le Maitre, Bernard Gui s.a.), compromitând masiv Biserica. Au existat si inchizitori ceva mai corecti, unii dintre ei fiind declarati ulterior de Biserica chiar sfinti (Sf. Petru din Verona, Sf. Fidelis de Sigmaringen, Sf. Ioan Capistran). Biserica a declarat sfinti si martiri si pe unii dintre cei pe care Inchizitia i-a chinuit, condamnat la ani grei de temnita sau i-a ars pe rug (Tereza de Avila, Ioana d’Arc, arhiepiscopul de Toledo s.a.). Oricât ar parea de straniu, Biserica Romano-Catolica nu a renuntat formal la Inchizitie decât in 1908, prin reorganizarea eclesiastica produsa sub papa Pius al X-lea. Dar nici pâna azi Biserica Romano-Catolica nu a condamnat Inchizitia ca institutie criminala.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Inchiziția în 600 de cuvinte”

  1. Ora de religie | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 2nd, 2015 at 20:34

    […] Inchiziția în 600 de cuvinte […]

  2. Ateii cu blog, cei mai citiți din România | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 4th, 2015 at 16:34

    […] Inchiziția în 600 de cuvinte […]

  3. Unii românași creștini (?) nu mai pot de grija teroriștilor arabi | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 4th, 2015 at 16:40

    […] Inchiziția în 600 de cuvinte […]

  4. Desi credinta este serioasa si importanta, biserica este, uneori, de tot rasul | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 4th, 2015 at 16:46

    […] Inchiziția în 600 de cuvinte […]

  5. Islamismul înseamnă crime, violuri, pedofilie, decapitări, crucificări | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 4th, 2015 at 17:14

    […] Inchiziția în 600 de cuvinte […]

  6. Albii sunt macelariti in Africa de Sud | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 9th, 2016 at 20:27

    […] Inchiziția în 600 de cuvinte […]

  7. Tehnici de manipulare | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 4th, 2016 at 13:27

    […] Inchiziția în 600 de cuvinte […]

Adauga un comentariu