Lista securiştilor din România comunistă – literele U şi Z

marți, noiembrie 5, 2019 19:28
Posted in category Dictatura comunistă

SecuristiLista securiştilor din România comunistă – literele U şi Z

  • Ungureanu Constantin – în 1960 era căpitan, MAI, Rm. Vâlcea.
    La 30 decembrie 1960 primeşte o notă informativă de la sursa Iosif Schmidt: “Dimineaţa când venea la şcoală prin 1957, 1958 (Guşetoiu Jean) întreba pe… ce mai e pe la radio America… Pe urmă a început să se ferească de mine. Conduc corul de cântece revoluţionare, Guşetoiu nici nu cânta deşi e obligat, ţin conferinţe socialiste, el n-a ţinut nici o conferinţă”.
  • Ureche Marian – în 1989 era locotenent-colonel (lt.-col.), adjunct şef Direcţia I, Informaţii interne.
    Marian Ureche a fost numit şef al Serviciului Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) în februarie 2001. Ion Iliescu l-a avansat la gradul de general prin decret prezidenţial, ignorând faptul că Ureche a fost adjunct al Direcţiei I a Securităţii Statului, fiind răspunzător de sectorul “Artă şi Cultură”. Ureche, ajuns şeful SIPA, a făcut echipă bună cu generalii Desculţu şi Gheorghe, amândoi foşti ofiţeri de Securitate. Datorită campaniei de presă, Ureche a fost nevoit să demisioneze în 2003. Nu-i plângeţi de milă, are afaceri. Printre firmele care şi-au legat numele de acest securist criminal se numără, potrivit presei, “General Trade and Investment”, “Ramos SA” sau “Inteerconect SA”, la aceasta din urmă fiind acţionar împreună cu Caius Traian Dragomir şi Mihaela Maria Simescu.
  • Ursescu Nicolae – în 1989 era lt.-col., locţiitor şef Securitatea judeţului Prahova.
    În decembrie 1989 semnează Planul de măsuri pentru acţiunea Cristal-’90.
  • Urtilă Marian – în 1988 era căpitan, şeful Serviciului I, Inspectoratul Judeţean Prahova, Securitate.
    La 1 iunie 1988 semnează un plan de măsuri: “în vederea clarificării suspiciunilor din materialul de primă sesizare (referitor la Ion Opriş), precum şi stabilirii poziţiei prezente, propunem instalarea de mijloace T.O., tip I.D.M.”
  • Urzică Traian – în 1971 era lt.-col., şef Serviciul I, Inspectoratul de Securitate al judeţului Braşov.
    La 2 iulie 1971 primeşte o notă raport în care Hamza Adrian oferă informaţii despre modul în care a fost scos din ţară manuscrisul romanului Ostinato al lui Paul Goma.
  • Zacoveanu Gheorghe – în 1980 era general-maior, secretar de stat, UM 0544.
    La 11 august 1980 semnează o notă în care afirmă: “Deţinem date din care rezultă că postul de radio francez “RADIO FRANCE INTERNATIONAL” intenţionează să-şi reia emisiunile în limba română, căutând pentru aceasta să-şi creeze un colectiv din emigranţi români, recent sosiţi în Franţa şi să racoleze corespondenţi în România”.
  • Zagoneanu Gheorghe – în 1989 ear general-maior, şef Inspectoratul Judeţean de Securitate Braşov.
  • Zambeti H. – în 1958 era lt.-col., adjunct şef Direcţia III.
  • Zamfirescu Nicolae – în 1988 era căpitan, şeful serviciului special “F”, Securitatea judeţului Hunedoara.
    La 4 august 1988 semnează o notă în care descrie “filajul numitului Filip Iulius, poreclit “Fodor”, efectuat în 27.07.1988 între orele 5:00 – 22:00”; idem 28.07, 29.07, 30.07, 31.07, 1.08.1988.
  • Zanfir Ion – în 1973 era lt.-col., şef serviciu tehnic, Inspectoratul de Securitate al judeţului Dolj, secţia V.
    La 21 noiembrie 1973 semnează o notă prin care se restituie Serviciului I sarcina “T” privindu-l pe “Liliacul”.
  • Zărnescu Nicolae – în 1981 era lt.-col., şeful Biroului III, Inspectoratul Judeţean Olt.
    La 13 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Olt care sunt cercetate în problema “Eterul” (ascultau posturi de radio străine, în special “Europa Liberă” – n.m.).
  • Zbărlea Gheorghe – în 1983 era căpitan, Penitenciarul Bucureşti.
    La 9 februarie 1983 semnează o notă în care oferă informaţii despre activităţile şi opiniile din închisoare ale lui Filip Iulius.
  • Zelţer Paul – era căpitan, şef Serviciul Judeţean al Securităţii Poporului Bacău.

După cum se poate observa din aceste liste, între anii 1945 – 1949, şi în anii ’50, majoritatea ofiţerilor de Securitate erau străini, în special evrei, aceasta fiind o caracteristică a instaurării dictaturii comuniste în România: românii din perioada interbelică nu agreau comunismul şi, fără invazia trupelor sovietice (ruseşti) în România, comunismul n-ar fi ajuns niciodată în România. Pentru mai multe informaţii, vă recomand materialul
Partidul Comunist Roman inainte de invazia sovietica: 720 membri, 84% straini.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Lista securiştilor din România comunistă – literele U şi Z”

  1. Lista securiştilor din România comunistă – litera V | A șaptea dimensiune says:

    noiembrie 10th, 2019 at 11:19

    […] Lista securiştilor din România comunistă – literele U şi Z […]

Adauga un comentariu