Logica lui Lodge
luni, februarie 25, 2019 20:24Dacă punem în paranteză talentul (o calitate imposibil de cuantificat), putem descompune relativ uşor un roman de succes, pentru a-i descoperi mecanismele. Subiectul îţi sare în primul rând în ochi. El trebuie să fie la modă, aşa cum o pereche de pantaloni sau o fustă sunt la modă.
Un francez, Houellebecq, a descoperit că mecanica cuantică explicată pe înţelesul tuturor (chair dacă din teoria respectivă rămân mari hălci în umbră) şi bine condimentată cu sex şi rămăşiţe de credinţă în Dumnezeu, e un subiect la modă. A scris Particule elementare şi romanul a spar piaţa. Nu e departe de el un englez, David Lodge, profesor universitar, autorul unor cărţi care te învaţă cum să scrii (măcar) bine (Limbajul romanului, Romancierul la răscruce, Arta romanului …).
În romanul apărut în 2001, Gânduri ascunse, Lodge îşi reia vechea temă , viaţa într-un campus universitar englez, şi îi adaugă, bine documentat, următoarea întrebare: “Nu găseşti nimic surprinzător sau uluitor în faptul că eşti o fiinţă conştientă?” (El cătrea Ea). El are pregătire de filozof şi conduce un centru de cercetare în care caută (cititorul află ce îl frământă numai din dialogul cu Ea) să afle dacă, până la urmă, conştiinţa nu e decât rezultatul unor mecanisme “materiale”, chiar dacă subatomice, în care Dumnezeu nu prea are ce căuta. Ea e romancier, văduvă de aproximativ un an şi conduce pentru un semestru un Masterat de Tehnici de compoziţie. Cam asta ar fi tot. Ce vor face El şi Ea, după ce discută pe îndelete dacă un mecanism, oricât de simplu, un termostat, de exemplu, are conştiinţă sau nu, rămâne să aflaţi citind cartea.
Romanul are la sfârşit o lungă listă cu cărţile pe care autorul le-a citit pentru a-şi scrie cartea. Totul a început de la un articol intitulat “From Soul to Software”, apărut în 1994. Sincer vorbind (şi lăsând iar talentul deoparte, deoarece nu de talent duc lipsă românii), nici un prozator român nu stă departe de lista cărţilor citite de Lodge. În ziua în care ne vom hotărî să ne lăsăm geniul deoparte şi să devenim cu adevărat nişte profesionişti, vom scrie cărţi pe care să le citească şi românii. (Ştefan Agopian, “Academia Caţavencu”, nr. 588/2003)
Citeste si articolele: