Marius Diaconescu, lector, doctor în istorie: „Sergiu Nicolaescu a falsificat istoria românilor”

marți, septembrie 23, 2014 21:28
Posted in category Educatie, Istorie

Sergiu Nicolaescu (stanga) si Ion Iliescu„Filmele istorice româneşti sunt pline de minciuni!”

A câştigat Mihai Viteazul bătălia de la Călugăreni? Toţi stim că da. A învins Mircea cel Bătrân în bătălia de la Rovine? Fără îndoială – afirmăm cu toţii la unison. Au fost prieteni Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş? Toţi susţinem că da. Au ţinut piept Ţarile Române otomanilor în timp ce occidentalii îşi construiau catedrale? Da – ne spun manualele de istorie.

Istoricul Marius Diaconescu a spulberat, în emisiunea „Ce este România?” realizată de Ovidiu Nahoi la RFI, toate aceste mituri istorice adânc înrădacinate în conştinţa poporului român.

„După 20 de ani de la Revoluţie, suntem încă tributari istoriografiei comuniste naţionaliste. Cea mai bună dovada este încercarea profesorului Lucian Boia de a scoate în evidenţă o parte din istoria reală a României prin cartea Istorie şi mit în conştiinţa română. Se ştie foarte bine modul cum a fost primită această carte inclusiv de membrii Academiei Române. Din păcate, încă predomină în cărţile de istorie o imagine falsă a domnitorilor români pe care copiii şi-o însuşesc,” a declarat profesorul Marius Diaconescu.

„A fi patriot nu înseamnă să fii mincinos. Patriotismul nu se măsoară în minciuni.”

„Pentru noi românii bătălia de la Călugăreni este un mare succes. Adevărul este altul. Până la un punct, Mihai Viteazul a provocat pierderi însemnate armatei otomane, dar seara s-a retras de pe câmpul de bătălie în munţi. Turcii au ocupat şi Bucureştiul, dar şi oraşul Târgovişte. Mihai a fost conştient că nu putea singur să faca faţă armatei otamane şi de aceea s-a retras în munţi şi a aşteptat sprijinul lui Sigismund. Cum putem vorbi de o victorie la Călugăreni când stăpânii în ţară erau turcii şi nu Mihai Viteazul? (…)

Un alt exemplu este bătălia de la Rovine. Toată lumea ştie că Mircea cel Bătrân îl învinge pe Baiazid. Învăţăm în şcoală acest lucru, avem şi poezia lui Mihai Eminescu despre bătălie. Nu este nimic adevărat, pentru că după bătălia de la Rovine, Mircea cel Bătrân stă aproape doi ani şi jumătate în Transilvania. Dacă ar fi câştigat bătălia ce căuta în martie 1395 la Braşov şi se închina regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg? De ce de patru ori a încercat armata ungară să îl repună pe tronul Ţării Româneşti pe Mircea cel Bătrân şi nu a reuşit pentru că au venit turcii întotdeauna şi l-au alungat pe Mircea? A fi patriot nu înseamnă să fii mincinos. Patriotismul nu se măsoară în minciuni”, consideră Marius Diaconescu.

Istoria învăţată de la televizor

„Românul din ziua de azi învaţă mai multă istorie de la televizor şi din filme decât din cărţile de istorie. În condiţiile în care ai o jumătate de pagină despre Ştefan cel Mare şi Iancu de Hunedoara în cărţile de istorie şi ai două, trei ore de film care se repetă, atunci românul învaţă istoria din filme. În general cam tot ceea ce este film istoric conţine multe mituri şi multe falsuri.

Pe baza acestor filme s-au creat nişte personalităţi, regizori si actori. Mă refer la binecunoscutul Sergiu Nicolaescu. Tot respectul pentru el, dar din păcate el a falsificat multă istorie prezentând eroi cu o imagine falsă. Dar nu numai el. Ca exemplu vă dau filmul Pintea Viteazul. În film ni se spune că românii erau asupriţi de către habsurgi şi luptau împotriva habsurgilor. Fals! Pintea Viteazul era un tâlhar la drumul mare. Tocmai habsurgii au fost cei care i-au sprijinit pe români în conflictul care tocmai începea între ei şi unguri.

Un alt mit bine împământenit este despre prietenia ce îi lega pe Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Această prietenie este prezentată şi în filmele istorice. De altfel, mulţi istorici încearcă să explice de ce a atacat cetatea Chilia şi automat Ţara Românească Ştefan cel Mare, atunci când Vlad Ţepeş era în plin război cu turcii. Mai toţi spun că domnitorul moldovean a vrut să salveze Chilia din mâna turcilor. Nu este adevărat! Chilia era atacată de pe mare de către turci, iar de pe uscat era de Ştefan cel Mare. Era de fapt o conlucrare a celor două armate, moldoveană şi otomană împotriva lui Vlad Ţepeş”, susţine istoricul.

Marius Diaconescu este lector doctor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A publicat numeroase studii şi cărţi, consultând arhive din Austria, Polonia, Ungaria şi Vatican.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Marius Diaconescu, lector, doctor în istorie: „Sergiu Nicolaescu a falsificat istoria românilor””

 1. Cum s-au spalat creiere in Romania comunista | A șaptea dimensiune says:

  martie 29th, 2015 at 20:18

  […] Marius Diaconescu, lector, doctor în istorie: Sergiu Nicolaescu a falsificat istoria românilor […]

 2. Ce invata tinerii din filmele produse in dictatura comunista | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 3rd, 2016 at 18:20

  […] Marius Diaconescu, lector, doctor în istorie: Sergiu Nicolaescu a falsificat istoria românilor […]

 3. Filmele romanesti produse inainte de 1989 intretin nostalgia bolsevismului criminal | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 7th, 2016 at 12:06

  […] Marius Diaconescu, lector, doctor în istorie: Sergiu Nicolaescu a falsificat istoria românilor […]

 4. Top 5, filme romantice despre Crăciun | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 5th, 2016 at 8:16

  […] Marius Diaconescu, lector, doctor în istorie: Sergiu Nicolaescu a falsificat istoria românilor […]

 5. Fărădelegile și crimele oribile comise de Armata Roșie în România | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 25th, 2016 at 14:58

  […] Marius Diaconescu, lector, doctor în istorie: Sergiu Nicolaescu a falsificat istoria românilor […]

 6. Previzibilele evoluţii ale brand-ului Ghica | A șaptea dimensiune says:

  august 26th, 2018 at 14:34

  […] […]

 7. Manualul de isterie nationala | A șaptea dimensiune says:

  februarie 1st, 2019 at 15:20

  […] […]

Adauga un comentariu