Personajele neocomunismului de dupa 1989: azi Trita Fanita (II)

luni, ianuarie 1, 2018 13:00
Posted in category PeNaLii

Triţă FăniţăAlte adevăruri despre Triţă Făniţă, mafiotul din partidul – cică democrat la un moment dat – viitorului puşcăriaş, sperăm, Petre Roman (inculpat pentru genocid, în dosarul Mineriadei din iunie 1990)

Cum nu l-a arestat justiţia după care plânge jegul mafiot Kakalin Tăriceanu pe Triţă Făniţă, deşi, după cum ati putut citi în prima parte, acest borfaş a furat miliarde de lei (vechi) în România.

Tamponat serios de Securitate în anii 1980, Triţă Făniţă profită eficace de libertăţile oferite de răzmeriţa din 1989 şi revine impetuos în comerţ, reinventând desfiinţatul Agroexport. Dispunând de o extraordinară forţă de organizare şi de o formidabilă tehnică a culiselor întunecate ale Puterii, Triţă Făniţă pune în legalitate într-un timp record Societatea Mixtă Agroexport. În foarte scurtă vreme, Agroexport devine numărul unu între societăţile cu profil similar. Se computerizează rapid şi-şi întinde antenele comerciale spre întreaga lume. Paralel îşi întăreşte, pe toate căile posibile, relaţiile comerciale interne corelând exact şi cu maxim de profit de fiecare dată necesităţile de import-export ale prezentului. Cât de cinstite sunt (era iunie 1999 – n.m.) însă afacerile Agroexportului? Răspunsul devine simplu prin prisma teoriei conform căreia în comerţ sintagma “negustor cinstit” este un eufemism. În interiorul aceleiaşi logici, aici este vorba doar de abilitate sau inabilitate comercială, de speculaţii rapide şi de curaj. De talent, în ultimă instanţă.

Ne îndoim însă că cel ce a jonglat pe cont propriu milioane de dolari socialişti la bursele capitaliste şi pe care Securitatea a tăbărât atunci ca o haită întocmindu-i dosar cât o bibliotecă este basma curată. Să n-aibă Triţă Făniţă “defecte” contabile atacabile de fragilele şi “necoruptele” noastre Justiţie, Gardă Financiară sau poliţie economică? Şi totuşi aceste “rechin” are bube-n cap.
Arestat în 1994, sub regimul Iliescu, Triţă Făniţă nu şi-a crezut ochilor. Avocatul Cerveni striga-n gazete despre înscenări poliţieneşti: “Ca să iei pe cineva de pe stradă, să-l urci într-o maşină, să-l aduci la cercetări penale fără mandat, fără niciun act, şi apoi să-l iei la întrebări, … asta se numeşte samavolnicie. Cele 24 de ore au expirat la 9 dimineaţa”. Pe lângă aceasta, la Judecătoria sectorului 1 se judeca în mai 1995 procesul lui Triţă Făniţă, cel surprins de poliţie şi acuzat că îşi conducea autoturismul sub influenţa băuturilor alcoolice. Miliardarul s-a sustras de la recoltarea probelor de sânge, imunitatea oferită de Partidul Democrat, din care făcea parte, scutindu-l de problemele penale, în acest caz.

Senator al Partidului Democrat (PD) în legislatura 1996 – 2000, Triţă Făniţă este scos de sub urmărire penală, deşi existau dovezi beton privind jaful practicat de acesta, prin intermediul firmelor pe care le păstorea. Din referatul cu propuneri de a nu se începe urmărirea penală, rezultă că singurul vinovat pentru jaful de la SUNIPROD CARACAL S.A. ar fi managerul general al “Suinprod”, Diaconu Emilian, dar şi acesta, la data demarării cercetărilor, era deja decedat, aşa că soluţia sus-menţionată a fost propusă “întrucât faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală”.

Dosarul penal nr. 4/4275/1998, înaintat la data de 18.12.1998 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, cu propuneri de scoatere de sub urmărire penală, a fost instrumentat de către căpitanul Marcu Vintilă, din cadrul Serviciului Cercetări Penale. Din tot acest dosar se poate înţelege cum întocmeşte poliţia dosarele când interesul bate tresa. Dosarul cuprinde falsuri şi neadevăruri cât casa, nu există nicio expertiză privind valoarea reală a pagubei, iar după un jaf de 3 miliarde de lei (vechi), după ce sunt citate articole din Codul de Procedură Penală, este propusă scoaterea de sub urmărire penală a învinuiţilor “întrucât faptele pentru care au fost cercetaţi nu întrunesc elementele constitutive ale vreunei infracţiuni”. (“Academia Caţavencu”, nr. 396/1999)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu