Proiectul Google DeepMind foloseşte inteligenţa artificială pentru a-i învăţa pe roboţi treburile casnice

sâmbătă, ianuarie 6, 2024 9:43
Posted in category IT

RobotiReboţii sunt tot mai aproape de avea un creier oarecum comparabil cu creierul uman. Trei descoperiri noi din proiectul Google DeepMind aduc realitatea din filmele SF mai aproape de realitatea zilelor noastre.

Şi nu-i deloc rău, chiar dacă se agită unii cu texte aiuristice despre preluarea controlului lumii de către roboţi. Deocamdată, pericolul cel mai mare pentru umanitate o reprezintă dezaxaţii din specia criminalului de război Putin, cel care ameninţă mereu planeta cu un război nuclear ce ar însemna sfârşitul vieţii pe Terra.

Dar să revenim la roboţii noştri, de fapt ai celor de la Google, care promit să ne facă viaţa mai uşoară: să ne servească micul dejun la pat, după o noapte agitată, să efectueze anumite treburi casnice, monotone şi plictisitoare, să dea cu aspiratorul etc.

Cele trei noi descoperiri (lucrări) despre care aminteam la început se referă la automatizare, timpii de reacţie şi coordonarea mişcărilor roboţilor.

Odată cu explozia AI-ului (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială), roboţii vor fi antrenaţi folosind LLM-uri (Large Language Model – Modele Mari de Limbaj), ceea ce le va permite să înveţe şi să înţeleagă sarcini complexe, fără a fi nevoie s-o ia de la zero pentru fiecare funcţie nouă.

S-au prescris roboţilor şi o serie nouă de reguli, un fel de Constituţie pentru roboţi, aplicabile în luarea deciziilor de către aceştia. În esenţă, aceste noi reguli de bazează pe celebrele trei legi ale roboticii, enunţate de Isaac Asimov, care în rezumat afirmă că roboţii nu trebuie să facă rău oamenilor.

AutoRT oferă viziune roboților

Prima dintre noile tehnologii este AutoRT, o tehnică care învață mai mulți roboți simultan să efectueze diferite sarcini în același timp.

Roboţii folosesc un model de limbaj vizual pentru a studia mediul și obiectele, apoi pentru a folosi aceste date într-un model de limbaj mare. Acest model acționează ca factor de decizie pentru robot și îi spune ce sarcină ar trebui să îndeplinească în continuare și cum să efectueze acea sarcină.

Acest sistem a fost testat pe parcursul a șapte luni și folosit pentru a antrena 20 de roboți. În total, ei au efectuat 6.650 de sarcini individuale în timpul perioadei de instruire, pentru a regla cu finețe colectarea și prelucrarea datelor.

SARA le permite roboților să facă singuri schimbări

Self-Adaptive Robust Attention for Robotics Transformers (sau SARA-RT pe scurt) este un nou sistem scalabil care le permite roboților să îmbunătățească instrucțiunile lor pe baza feedback-ului din lumea reală. Este o modalitate de reglare fină a modelului pentru a funcționa cât mai eficient posibil.

Robotul poate prelua date spațiale de la camerele sale și informații de la alți senzori, apoi le poate folosi pentru a alege cea mai bună cale de finalizare pentru orice sarcină dată.

Tehnica finală oferă date de contur vizual pentru roboți care pot adăuga descrieri la datele de antrenament. Poate folosi aceste date suplimentare pentru a generaliza mai eficient și pentru a-și îmbunătăți înțelegerea sarcinii pe care trebuie să o îndeplinească.

Acesta este doar un proiect de cercetare a departamentului Google DeepMind, care deocamdată lucrează la tehnologia de bază, fără să o implementeze în produse destinate publicului larg. Așa că nu vă așteptați ca un Android să vă facă o cafea în curând.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu