România nu mai importă deloc gaze de la ruşi

vineri, martie 27, 2015 18:38
Posted in category Mass-media

GazRomânia nu va mai importa gaze din Federația Rusa începând cu luna aprilie. Astfel, luna viitoare va fi prima din ultimele decenii în care populația României va consuma gaze doar din producția internă.

Pentru că există suficiente cantități de gaz pe piața internă, România nu va mai importa niciun metru cub de gaze destinate populației, de la Gazprom, începând cu următoarea lună a acestui an. Astfel, procentul de import de gaze pe piața reglementata pe care ANRE îl va aviza pentru aprilie este 0, iar următoarele luni vor fi de asemenea fără importuri, potrivit președintelui autorității, Niculae Havrileț.

„Aprilie, mai, apoi toată vara şi toamna acestui an, România va funcţiona fără gaze de import ruseşti. La această situaţie am ajuns în urma scăderii consumurilor specifice pe partea de industrie, dar şi a investiţiilor în eficienţă energetică”, spune Havrilet, citat de The Money Channel.

De trei ani, pe piața reglementată a consumatorilor casnici intră un procent de doi la sută din import. Piaţa gazelor pentru fabrici este, din 1 ianuarie, liberalizată în întregime. Firmele mari îşi pot aduce gaze din import la un preţ pe care îl negociază direct cu furnizorul, fără a mai fi nevoie de coşul reglementat de către ANRE.

Însă, şi aceste importuri, dacă vor fi, sunt neînsemnate cantitativ, pentru că este suficient gaz pe piaţa internă si asta pentru ca in ultimii ani consumul a scăzut în urma investițiilor în eficientizarea energetică. Romania consuma anual 10-11 miliarde de mc din v care pana in 400 de milioane de mc sunt din import. Piaţa consumatorilor casnici din România trebuie liberalizată total, potrivit angajamentelor luate de statul român în faţa FMI şi UE, până în 2018. La acel moment, preţul gazelor din intern trebuie să atingă convergenţa cu piaţa. Producţia locală de gaze este asigurată, în cea mai mare parte, de Romgaz şi Petrom.

În 2014, România își asigura peste 90% din consumul de gaze din producția internă. Odată cu descoperirea și exploatarea noilor zăcăminte producția României de gaze naturale va crește.

Sursa (citeste mai mult)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “România nu mai importă deloc gaze de la ruşi”

  1. De ce Rusia nu mai poate șantaja România | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 19th, 2015 at 19:37

    […] Romania nu mai importa deloc gaze de la rusi […]

Adauga un comentariu