Românul s-a născut poet şi moare şpăgar (III)

vineri, mai 28, 2021 8:13
Posted in category Mass-media

ReligiePe când puşcăriaşul mafiot Adrian Năstase era premierul României şi vindea pe nimic (pe nimic pentru bugetul statului, însă pe mari sume de bani obţinute de acesta şi camarila lui din şpăgile încasate cu acest prilej) marile companii publice ale României, se întâmplau cele povestite mai jos.

Pârjol prin portofelele pompierilor la angajare

De curând (era august 2004 – n.m.), am luat la ocazie, din Constanţa, un tână student la pompieristică. Din discuţia aprinsă cu care am avut-o cu el până în Bucureşti m-am convins că pompierii au o meserie de mare sacrificiu. Să vedem prin ce trecuse omul nostru.

Mai întâi a pierdut 1.000 de euro la admiterea în şcoala de subofiţeri de la Boldeşti-Scăieni. Examenul e tip grilă (era în 2004 – n.m.) şi cine cumpără rezultatele trece toate probele de foc. Cine nu, e fript, mai cu seamă la proba fizică, care nu-i niciodată tip grilă.

Au urmat 150 de euro, la sfârşitul anului, ca să fie trecut în perioada de practică la o unitate dintr-un oraş mare, ca Ploieştiul. Condiţiile din unităţi se plătesc, pare-se, ca şi luxul din hoteluri. Plus că e o şansă mare să fie angajat la finele şcolii chiar în unitatea în care a făcut practică.

La angajare va mai arde 2-3.000 de euro, în funcţie de postul pe care-l cumpără.

În total, vreo 3.500 de euro.

După atâtea pierderi, să vorbim şi de câştiguri, ca să hotărâţi singuri dacă merită să vă faceţi pompieri. Tinerii studenţi nu mai fac armata (pe atunci, în 2004, armata era obligatorie; în România, stagiul militar obligatoriu nu mai există începând cu anul 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană – n.m.). Fac, gratuit, şcoala de şoferi. Salariile-s destul de mari. Dacă lucrează în admninistraţia unităţilor, serviciul este uşor. De aici îşi pot trage lejer (citeşte “pot fura de la stat” – n.m.) motorină, benzină şi alimente, după cum visa în gura mare călătorul din maşina mea. Şi apoi, vorba lui, dacă e prins de poliţişti că fură, dă şi el, acolo, maximum 500 de euro şi scapă. Că doar şi poliţiştii sunt tot oameni, ştiu şi ei ce înseamnă să furi benzină din maşinile aflate în dotare. (“Academia Caţavencu”, nr. 661/2004)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu