Românul s-a născut poet şi moare şpăgar (XIX)
duminică, mai 7, 2023 8:11În Poliţia Neamţ, o mână avansează pe alta
În Ministerul Administraţiei şi Internelor, poţi să avansezi în două cazuri: 1) dacă faci ceva şi 2) (iar asta înseamnă să fii cu adevărat capabil) când nu faci nimic.
Cazul 2 ar putea fi cazul subcomisarului Mircea Bejenaru, adjunctul şefului IJP Neamţ, Aurel Munteanu, avansat la excepţional de Ziua Naţională. De la 1 decembrie, lumea se chinuie să îşi amintească vreo faptă de vitejie a omului. Nu-şi aduce aminte decât că, anul trecut (în 2003 – n.m.). Bejenaru a avut dosarul lui Ioniţă Vasile din Ţipirig, traficantul de maşini al zonei. Vasile falsificase acte pentru nişte autoturisme aduse (furate din Occident – n.m.), iar Bejenaru i-a dat o soluţie de neîncepere a urmăririi penale.
Primul care l-a felicitat atunci a fost chiar şeful său, Aurel Munteanu, al cărui Opel nou din acea vreme (pe care l-a şi buşit între timp într-un accident de pomină) fusese adus de Ioniţă din Germania. De altfel, şi noul Volkswagen Golf 4, pe care îl călăreşte în prezent (în 2004 – n.m), tot de Ioniţă este adus.
Acum, când comisarul Munteanu a avut ocazia să îl felicite pe Bejenaru într-un cadru protocolar, mai rămâne să îl felicite şi Ioniţă cu o maşină într-un cadru neoficial.
Pădurea Băneasa cheleşte
Cândva, pădurea Băneasa avea părul vâlvoi. De câţiva ani însă, câteva smocuri bune de păr au căzut şi în locurile respective şi-au făcut casă nişte sportivi cu merite deosebite ca Nicu Vlad, Elisabeta Lipa şi alţii.
Dar iată că primăria Voluntari, în frunte cu teribilul primar PSD Pandele şi cu acceptul preşedintelui (din 2004 – n.m.) Consiliului Judeţean, Bebe Ivanovici, pregăteşte o nouă chelie masivă.
Nicolae Abacioaiei, cetăţean român stabilit în SUA, a reuşit să cumpere de la diferiţi proprietari, 30.000 de pătraţi în pădurea Băneasa. Folosindu-se de Legea 75 pe 2003 şi de Ordinul 303 pe 2003 al Ministerului Agriculturii (care precizează că se poate defrişa în interes personal 5% din suprafaţă), româno-americanul a reuşit să obţină aprobări pentru defrişarea a 1.500 de metri pătraţi din suprafaţa terenului pentru construirea a 12 case.
Din păcate pentru cazierul domnului Abacioaiei, ordinul 303 spune că poţi defrişa 5%, dar nu mai mult de 200 de metri pătraţi. Din fericire pentru acelaşi cazier, până la dânsul legea şi PNA-ul (Parchetul Naţional Anticorupţie, predecesorul DNA-ului, n.m.) ar trebui să se lupte pentru îmbogăţirea cazierului primarului Pandele, al şefului Serviciului Urbanism, Nicolae Popescu, sau al lui Bebe Ivanovici. Din păcate, până când se va întâmpla asta, o să chelim şi noi, nu numai pădurea Băneasa.
Să ne instalăm şpagă la calorifer!
Adevărul este că şi instalatorii i-au şpagă. Înainte însă de a o lua, ei o cer. Şi dacă o primesc – căci sigur o primesc! – este pentru că într-un bloc de oameni există zeci de calorifere şi numai un singur instalator. Întâmplarea următoare este ruptă din realitate. Al cincilea element al unui calorifer cedează nervos şi începe să curgă. Parchetul începe să se umfle, peretele vecinului de jos începe să se ude, vecinul de jos începe să urle, caloriferul de jos începe să se înfierbânte, telefonul începe să sune, soneria de la intrare începe să sune şi ea – totul şi toate par să fie ca la început, când pământul era acoperit de ape şi, poate, de ţipete. La uşă apar, în ordine, vecinul de jos, administratorul şi, în cele din urmă, instalatorul. Nenorocitul este salariat al blocului, dar, pentru a repara deranjul elementar al caloriferului în discuţie, lasă totul la o parte şi cere 800.000 de lei (vechi – n.m.). Suma aceasta se cheamă şpagă, bineînţeles, o ştie până şi un calorifer de grădiniţă. („Academia Caţavencu” nr. 678/2004)
Citeşte şi articolele: