Singapore, o poveste de succes

duminică, decembrie 29, 2024 19:04
Posted in category Mass-media

SingaporeÎn 1965, Singapore a fost forțată să părăsească Malaezia. Fără armată. Fără resurse. Fără apă. O insulă mică de 2 milioane de oameni care trăiau în mahalale. Apoi, viziunea extraordinară a unui om a pus temelia celui mai mare succes al Asiei moderne. Numele lui este Lee Kuan Yew.

Malaezia credea că Singapore va implora să se întoarcă. Lee Kuan Yew avea alte planuri. „Vom supraviețui. Vom crește. Și le vom face pe toate.” Transformarea a început…

Lee Kuan Yew s-a confruntat cu provocări aproape imposibile. Fără resurse naturale. Vecini ostili. 75% din populaţie trăiăia în mahalale. Revolte rasiale peste tot. Malaezia le-a întrerupt alimentarea cu apă.

Prima lui mișcare a șocat pe toată lumea. A construit cea mai puternică armată din Asia de Sud-Est. „Dacă vrei să fim prieteni, e grozav. Dar dacă nu vrei, suntem gata.” Supraviețuirea a fost pe primul loc.

Apoi a venit planul general: 1. Engleza ca limbă principală 2. Toleranță zero față de corupție 3. Integrarea rasială forțată 4. Economii obligatorii pentru toți lucrătorii. Lumea l-a numit dictator.

Politica lui de locuințe a fost radicală. A demolat fiecare mahala. Locuințe publice construite. Forțați chinezii, malayezii și indienii să trăiască împreună. Nu sunt permise enclave etnice. Inginerie socială la scară.

Strategia economică a fost genială. Companii multinaționale invitate. Le-au fost oferite muncitori calificați. A construit cel mai bun port din lume. Zero corupție garantată. Comerțul global a transformat totul.

Revoluție în educație. Toată lumea trebuia să ştie limba engleză. Concentrat pe tehnologie și inginerie. A trimis cei mai buni studenți în străinătate. Profesori plătiți cu cele mai bune salarii. Meritul a devenit totul.

Până în 1990, rezultatele erau clare. PIB: de la 1.500 USD, la 22.000 USD de persoană. Locuințe: de la 75% în mahalale, la 90% proprietari de case. Educație: de la 50% alfabetizare, la 95% alfabetizare. S-a realizat zero corupție.

Cifrele de astăzi sunt uluitoare. Al treilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor la nivel global. Cel mai bun sistem de educație din lume. Cele mai scumpe proprietăți imobiliare din Asia. Standarde de trai mai ridicate decât Marea Britanie/SUA.

Planul era clar: 1. Supraviețuirea înaintea ideologiei. 2. Pragmatism asupra politicii. 3. Meritul mai presus de toate. 4. Toleranță zero față de corupție.

Din lumea a treia, Singapore a trecut la o ţară de top mondial. Moștenirea lui Lee? Străzi curate. Orașe sigure. Educație de clasă mondială. Putere economică.

Informaţii preluate de la Oscar Hoole, contul de X (vedeţi link-ul mai jos).
https://x.com/theoscarhoole/status/1861062707467657693

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags:

One Response to “Singapore, o poveste de succes”

  1. Valentin Laber says:

    ianuarie 3rd, 2025 at 1:16

    Vezi, in Asia , teoria Conducatorui suprem functioneaza. Sint educati in acest sistem. Mao, Chian Kai Shi, Nehru, etc La noi e mai putin probabil – sintem mai instabili si schimbatori. Dictatorii de la noi , buni sau rai, au trait putin. Carol II, Antonescu, Petru Groza Gheorghiu Dej, Ceuasescu.Si nu au ridicat tara … deloc.

Adauga un comentariu