Teoria spaţiului vital, pe înţelesul locatarilor de la bloc

marți, octombrie 24, 2023 18:50
Posted in category Istorie

Fără telefoane şi InternetSuntem proiectaţi genetic pentru dimensiunea unei viziuni compatibile cu spaţii mici. Nouăzeci şi nouă de procente din istoria omului evoluat, care acoperă aproape 200.000 de ani, sunt milenii de trai în sânul naturii. Acest timp îndelungat este traversat de ultima glaciaţiune, Würm.

O glaciaţiune nu era continuă. Ea avea perioade de răcire, numite stadii, şi faze mai calde, interstadiile. În timpul stadiilor, omul vechi s-a refugiat în peşteri. În peşteri, s-a cuibărit pe lângă pereţi. Un cuibar de om de peşteră seamănă, ca dimensiune, cu cel al papuaşilor, care se înghesuie şi astăzi, în „casa tribului”.

În interstadii, omul locuia în colibe făcute din piei şi oase de reni sau din pietre, oase şi fildeşi de mamut. Mărimea acestor colibe nu diferă de a celor din Africa, Oceania şi Amazonia de astăzi.

Ce zece mii de ani în urmă, gheţarii s-au retras. Animalele de climă rece s-au retras şi ele spre nord. Unele au dispărut definitiv. Omul a descoperit deliciile agriculturii, uneltele de piatră cioplită, matriarhatul, plusprodusul, sclavia, regalitatea şi urbanismul. Însă, cu toate acestea, dimensiunile culcuşului lui n-au depăşit mărimea colibelor tribale de astăzi.

Odată cu regalitatea, au apărut şi primele palate, în Mesopotamia, Egipt şi în civilizaţia egeo-cretană. Însă nostalgia după vremurile arcadice de odinioară palpită, odată cu ADN-ul, în sângele regilor de astăzi. Regele Mihai se simţea cel mai bine nu în Peleş, ci în Pelişor şi Foişor. Regele Charles fuge tot mai departe de zidurile reci şi neprietenoase ale Palatului Buckingham, spre modestele cabane de vânătoare din Scoţia. Devenit încetul cu încetul nefuncţional, părţi din ce în ce mai mari ale Palatului Buckingham sunt redate circuitului turistic.

Geniul omului s-a integrat perfect în apartamentul de bloc. Omul este proiectat genetic pentru a se simţi confortabil în spaţii mici.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu