Unde comandăm mezeluri

miercuri, decembrie 29, 2021 19:52
Posted in category Diverse

Carnati de casaWinston Churchill spunea că trebuie să avem grijă de trupul nostru pentru ca sufletului să-i facă plăcere să locuiască în trup. Bun, acum n-o să despicăm firul în patru legat de subiectul trup versus suflet, ci o să ne gândim la aspecte mai pragmatice ale vieţii de zi cu zi. De exemplu, dacă avem poftă de nişte mezeluri, unde le comandăm. Ei bine, am găsit acest site cu mezeluri şi deja mi-e o poftă teribilă să savurez câte ceva de acolo.

Dar înainte de a vedea ce putem alege dintre mezelurile gustoase care ne îmbie la o masă copioasă, am să povestesc despre mezelurile copilăriei mele. Fiind copil la ţară, cu toate condiţiile vitrege din anii ’80 ai secolului trecut, părinţii mei tăiau în fiecare an porcul. Unori chiar mai mulţi porci pe an. Dar porcul principal, ca să zic aşa, era tăiat cu câteva zile înainte de Crăciun.

Sunt un iubitor de animale, aşa încât mi-au plăcut animăluţele, să le cresc, să am grijă de ele etc. Dar sunt şi o fire miloasă, nu-mi plac tăierile de porci, adică nu am asistat niciodată la tăierea propriu-zisă. La tranşarea porcului da, dar nu la tăiere.

Ei bine, atunci când venea momentul tăierii porcului, iar mama spunea că nu trebuie să-mi fie foarte milă, de asta a lăsat Dumnezeu porcul pe pământ, “Bine, mamă, că a fost sănătos şi s-a făcut mare”, cel mai mult aşteptam ca porcul să fie pârlit, etapă premergătoare tranşării porcului. Aşadar, cel care era responsabil cu porcul familiei, după ce-l tăia (avea un cuţit mare şi lung), trecea la pârlirea porcului. Operaţia dura vreo 10 minute – un sfert de oră, asta în funcţie de cât de migălos era respectivul. După pârlire, apărea şoriciul, iar copiii erau primii serviţi cu aşa ceva.

Apoi cel care se ocupa de porc trecea la tranşarea şi împărţirea pe categorii a viitoarelor mezeluri. Era de preferat ca porcul să nu fie foarte gras, deoarece era multă slănină, dar şi aceasta era folosită, fiind topită sau preparându-se şuncă din ea. Cum pe vremea copilăriei mele nu existau congelatoare mari, şi chiar dacă ar fi existat, se întrerupea foarte des curentul electric şi congelatorul devenea inutil, era de preferat să fie o iarnă cu temperaturi scăzute, deoarece carnea de porc se conserva mult mai bine până la preparare.

După tranşarea pe categorii mari, făcută de cel care a tăiat porcul, urma tranşarea pe subcategorii, adică pe categorii mai mici, în funcţie de meniul căruia îi era destinat fiecare parte din porc. Din oase se făcea ciorbă şi ieşea o ciorbă atât de gustoasă de-ţi lingeai degetele. Din carne se făceau cârnaţii, atât de gustoşi, mai ales după trecerea unei perioade de timp. Pentru a obţine cârnaţii, se dădea carnea prin maşina de tocat, manuală pe atunci, se spălau intestinele şi se umpleau. Umplutura era formată din carne, usturoi şi alte ingrediente care dădea cârnaţilor un gust foarte bun. Abia aşteptam să fie prăjiţi primii cârnaţi pentru a-i degusta.

Cu alte cuvinte, sărbătorile de iarnă aduceau cu sine şi bucurii culinare, de care nu prea aveai parte în restul anului. Se spune că nu este foarte sănătos, ba chiar deloc, să consumi carne de porc în exces, dar probabil foarte puţini exagerează când vine vorba de consumul de carne. Legumele, pastele, laptele, fructele erau prezente şi ele de sărbători, dar mezelurile erau cele mai râvnite.

Şi acum să trecem la produsele pe care le putem comanda pe site-ul carmangeriamoldovan.ro, în categoria mezeluri. Dacă tot v-am povestit despre cârnaţii copilăriei mele, putem comanda cârnaţi de casă proaspeţi, din carne de porc, plus sare, piper, usturoi, boia. Seamănă destul de mult cu acei cârnaţi ai copilăriei, care-mi plăceau atât de mult, probabil sunt gustoşi şi buni, numai buni la o masă de Revelion sau la o masă obişnuită, în care să mâncăm bine. Cu siguranţă aş opta pentru un asemenea produs, care mi-ar aduce din nou aproape vremurile copilăriei.

Chisca ardeleneascaCe aş mai comanda? Ce spuneţi de o chişcă ardelenească. Şi aşa ceva consumam în copilărie, la ţară. Doar că umplutura nu era chiar identică. Cea pe care o vedeţi în imagine are carne de porc, slănină, guşă, orez sare, iar drept condimente piper şi cimbru. Cei care n-au consumat niciodată acest produs, ar fi momentul s-o facă. Nu veţi regreta alegerea.

Ce spuneţi şi de o tobă afumată? Din cap de porc, inimă de porc, şorici de porc, gelatină, sare, piper, usturoi. Parcă ar merge şi aşa ceva. Mai ales de Revelion. Dar nu numai. Putem încerca acest aliment deosebit în oricare moment al anului, mai ales dacă ne este poftă de ceva foarte bun. Îmi place toba, aş mânca foarte des aşa ceva.

Toba afumata

Sper că s-a înţeles. Intrăm pe carmangeriamoldovan.ro şi acolo avem de unde alege mezelurile noastre preferate. Iată şi datele de contact.

Cluj, Apahida, Sânnicoara, I.L. Caragiale nr. 16

Telefon: 0747 051 900

E-mail: delivery@cmdn.ro

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags:

Adauga un comentariu